SVT-profilens sjödrama – skulle filma späckhuggare

Publicerad:
1 av 3

NÖJE

Joakim Odelberg gav sig ut på späckhuggaräventyr med SVT-programmet ”Mitt i naturen”.

Men plötsligt råkade han och filmteamet i rejäl sjönöd.

– Hamnar man i vattnet så är det ju kört, säger Joakim Odelberg till Nöjesbladet.

Joakim Odelberg, programledare på SVT, hamnade i sjönöd när han dök efter späckhuggare i Norge.

Späckhuggaräventyret ägde rum i januari och är ett inslag i programmet ”Mitt i naturen”.

Filmteamet filmade det respektingivande djuret utanför norska Tromsö – när deras gummibåt plötsligt gick sönder och båtens varningssignal gick igång.

– Jag var helt euforisk, för jag hade ganska nyligen innan den här händelsen varit i vattnet med en av havets giganter. När man ligger där två meter från en fullvuxen hanne i vattnet och inser att dess ryggfenor är längre än en själv, så blir man ganska ödmjuk. Sen kom det här då, säger Joakim Odelberg till Nöjesbladet på telefon.

Började driva mot Grönland

Blåsten hade tilltagit rejält under sökandet efter späckhuggare. Filmteamet ombord upptäckte hur gummibåten började driva ut till havs – mot Grönland. Hade det varit pålandsvind hade gummibåten riskerat att driva mot klipporna och välta. Vattnet var mellan noll och två grader kallt, uppskattar Joakim Odelberg – en temperatur som en människa utan specialutrustning inte klarar särskilt länge.

– Jag hade en torrdräkt på mig och innanför den en batteridriven, eluppvärmd väst. Så jag var ganska bekväm, men det första som slog mig när vi började driva och larmet tjöt var mina kollegor. De hade inga värmevästar. Vi visste inte hur länge vi skulle driva och man blir ganska utsatt och känner sig utlämnad när man inte kan påverka situationen för fem öre, säger han och fortsätter:

– Då känner man sig liten på ett helt annat sätt än med späckhuggaren – på ett obehagligt sätt. Hamnar man i vattnet så är det ju kört.

Var du rädd?

– Nej, egentligen inte. Jag brukar vara ganska lugn i sådana situationer, säger Joakim Odelberg som är en prisbelönt naturfotograf och har filmat djurarter i olika miljöer på heltid sedan 2007.

– Sedan kan de här reaktionerna komma efteråt, att man blir rädd efteråt.

Var det så den här gången?

– Ja, lite sådär att ”vad hade kunnat hända om vi inte fått hjälp”? Då hade vi ju... Ja, det vette fasen... Men det gick ju bra.

”Lite väl dramatiskt”

Att gummibåten kollapsade visade sig bero på ett elfel.

Efter cirka en timmes väntan kunde slutligen moderskeppet, en segelbåt, ta sig fram till de nödställda. Men de höga vågorna försvårade räddningsarbetet. Efter ytterligare en timme var hela teamet till slut i säkerhet på segelbåten.

– Folk började frysa, det var ju kallt. Det var ju kärvt och började bli mörkt och folk blev lite sjösjuka. Men teamet mådde bra och det är ju det viktiga.

I programmet erkänner Joakim Odelberg att situationen blev något för spektakulär för hans smak.

– Det kändes lite väl dramatiskt, säger han efter incidenten. 

”Mitt i naturen” sänds i SVT1 torsdagen den 12 oktober klockan 20.00.

Publicerad:

LÄS VIDARE