Facket riktar kritik mot SVT efter profilernas kritik

Facket: Dags för SVT att fundera

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Facket stämmer in i kritiken mot SVT och beskriver public service-bolagets personalpolitik som "ansvarslös och närmast lättsinnig".

"Det är dags för public service-företagen att på allvar fråga sig hur de vill uppfattas som arbets- och uppdragsgivare", skriver Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert och ordförande för SVT:s journalistklubb Hanna Nyberg i facktidningen Journalisten.

Kritiken följer vittnesmål från de före detta programledarna Lina Thomsgård och Daniel Sjölin, som båda berättat att de tvingats välja mellan sina jobb och att vara föräldralediga.

– Man ska inte behöva välja mellan att vara med sitt barn och ha kvar sitt jobb, sa Lina Thomsgård nyligen i ”Värvet”.

”När mitt tredje barn var på gång hade jag gått sönder inuti av obesvarad lojalitet och till slut motvilligt insett att SVT är en oseriösare aktör på arbetsmarknaden än ett skalbolag på Malta”, skrev sedan Daniel Sjölin i Expressen kultur.

Författaren och programledaren Daniel Sjölin uppger att han pressades till att inte ta ut föräldraledighet när han jobbade på SVT. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Författaren och programledaren Daniel Sjölin uppger att han pressades till att inte ta ut föräldraledighet när han jobbade på SVT. Arkivbild.

Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT, kommenterade anklagelserna i ett blogginlägg på tisdagen där hon bland annat skrev att alla som är anställda på SVT får sin föräldraledighet beviljad men att Thomsgård och Sjölin inte kan förvänta sig detsamma eftersom de är frilansare.

"Man kan inte ansöka om föräldraledighet om man inte har en anställning eller ett kontrakt hos oss", skrev Rasiwala.

Men enligt facket har programledarna setts som medarbetare och SVT-profiler av både företaget och sig själva och har därför rätt att ställa vissa krav på SVT, och förvänta sig en anställning.

"Ledningen gömmer sig bakom floskler om flexibilitet och en allt rörligare arbetsmarknad", står det i debattartikeln.

Martin Vårdstedt är programchef, SVT kultur och samhälle, har bemött debatten på Expressen kultur.

”Man kan ha olika åsikter om hur väl SVT samarbetar med sina frilansar. Verkligheten med säsongsuppdrag kan vara hård. Men ingen på SVT har fått ’sparken’ på grund av en graviditet”, skriver han.

LÄS VIDARE

Publicerad: