Mejla

Jens Peterson

Utdömda filmgenrer hittar en väg tillbaka

Publicerad:
Uppdaterad:

Piraterna är tillbaka på bio.

En av flera oväntade återkomster de senaste åren.

Filmgenrer kan verka döda men gör comeback som om de var zombies.

Det var ”Pirates of the Caribbean” som dammade av de förr så älskade sjörövarna på film. Ett par andra moderna försök hade misslyckats.

De brittiska genierna Aardman har gett världen Wallace & Gromit och Chicken run. Nu gör de klart ”Pirates –band of misfits” som får premiär nästa år och ser mycket lovande ut i trailern.

Daniel Craig ger röst åt piraten Rackham den röde i ”Tintin - enhörningens hemlighet”. Enhörningen är ett skepp av den gamla fina sjörövarsorten, som gjort för matinéäventyr.

Detta visas i 3D, en biosort som något överraskande fick nytt liv.

Hur långt eller starkt det livet blir den här gången får vi se. Men tillräckligt många storfilmer förbereds och spelas in i 3D. Under det här årtiondet lär de svarta glasögonen finnas kvar. Eller kanske ta över mer.

Filmbolagen är bekymrade över att många biobesökare väljer 2D-versionen istället för 3D. Ett skäl är den dyrare biobiljetten.

När jag träffade Steven Spielbergs producent Kathleen Kennedy i veckan hade hon ett intressant förslag. Att biljetterna för 2D och 3D skulle kosta lika mycket. Då kunde biobesökarna välja efter vilken upplevelse de ville ha.

Både Spielberg och Peter Jackson är 3D-entusiaster. För vissa filmer. Bara ett av många verktyg man kan använda för att berätta sin historia.

The Hobbit-filmerna görs i 3D.

Snart får vi se de tre musketörerna igen, en annan populär genre som vässar de rostiga värjorna. Russell Crowe vågade sig på en nytolkning av Robin Hood. Sherlock Holmes tål uppenbarligen att ses gång på gång - nu både på bio och i briljant tv-serie.

En annan genre som försökt komma tillbaka är västern. Om några veckor får vi den med en ny vändning. ”Cowboys och aliens” blandar två sorters bioäventyr. I samma anda finns böcker som ”Pride and prejudice and zombies”, och kommande filmen ”Abraham Lincoln: Vampire slayer”.

Det lär bli fler korsbefruktningar i framtiden.

Beck och Wallander möter Sjörövar-Fabbe?

Av: Jens Peterson

Publicerad: