Pippi Långstrumps papegoja är död

Gojan Rosalinda hette Douglas egentligen – har somnat in

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
Uppdaterad:

Papegojan Douglas, känd som Rosalinda i "Pippi Långstrump på de sju haven", är död.

Han blev 51 år.

– Även om han nådde en närmast biblisk ålder för en ara, har hans död verkligen rört mig, säger Matthias Reinschmidt, chef för Karlsruher Zoo, till lokaltidningen Badische Neueste Nachrichten.

Den som sett "Pippi Långstrump på de sju haven" minns säkert hur Beppe Wolgers, i rollen som Pippis pappa Kapten Långstrump, bar den praktfulla arapapegojan Rosalinda på sin axel. Rollen som Rosalinda gjordes av Douglas.

”Jag ska sticka kniven i dig”, är sannolikt hans mest kända replik i filmen.

Sedan 2016 har Douglas bott på Karlsruhe zoo i södra Tyskland. I lördags märkte personalen hur aran blev allt svagare. Han undersöktes av veterinär och zoochefen Matthias Reinschmidt höll Douglas på sin arm de sista två timmarna innan papegojan dog, skriver Badische Neueste Nachrichten.

1 av 3 | Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON

”Uppstod riktig vänskap”

Nu sörjer man Douglas på Karlsruher zoo, enligt BNN.

– Vi förstod från början att det var en speciell papegoja med fantastiskt fin personlighet. Mellan oss uppstod riktig vänskap, sa djurskötaren Maria Russel till tidningen.

Douglas flyttade till Tyskland från Malmö Reptilcenter där han levde i tio år innan Jordbruksverket dömde ut Douglas bur som för liten, skriver Sydsvenskan. Redan vid ankomsten i Karlsruhe var Douglas en kändis, på grund av hans roll i Pippi-filmen som är enormt populär i Tyskland. Douglas välkomnades av en barnkör som sjöng svenska sånger, enligt Sydsvenskan. Hans 50-årsdag firades i maj 2017 med en stor fest och han hade ända fram till slutet många fans, enligt RBB.

Upprop och namninsamlingar

Douglas levde även 22 år i Tropikhuset i Jönköping. När de förbjöds visa upp Douglas – som är av en utrotningshotad art – hotades han med avlivning. Den gången blev det upprop och namninsamlingar, inte minst av Inger Nilsson som spelade Pippi, innan Douglas kunde förflyttas till Malmö.

Douglas blev 51 år.

Publicerad:

LÄS VIDARE