Lagerfelds högra hand tar över Chanel

Av: TT

Publicerad:
Virginie Viard tar över som konsntärlig ledare för modehuset Chanel efter Karl Lagerfeld som avled den 19 februari. Arkivbild.
Foto: Christophe Ena/AP/TT
Virginie Viard tar över som konsntärlig ledare för modehuset Chanel efter Karl Lagerfeld som avled den 19 februari. Arkivbild.

Hon kom till Chanel som praktikant för 32 år sedan. Då hade Karl Lagerfeld styrt modehusets skuta i fyra år. Efter hans bortgång tar Virginie Viard nu över rodret för det anrika företaget.

Karl Lagerfeld och Virginie Viard har länge arbetat sida vid sida. Han i vit hästsvans och mörka glasögon, hon i flikig 60-talslugg och rockig stil.

Deras gemensamma historia börjar 1987 då hon kom till Chanel som praktikant. 1992 började hon på Chloé, där Lagerfeld också var konstnärlig ledare, och fem år senare återvände hon till Chanel som samordnare för haute couture-avdelningen. 2000 började hon arbeta med vardagsmode, skriver Harpers Bazaar.

Sida vid sida

Förra året mötte de publikens jubel sida vid sida i slutet av flera visningar och när Lagerfeld inte kunde närvara vid modevisningen i Paris för en månad sedan var det Virginie Viard som fick gå visningens sista ärevarv tillsammans med modellen Vittoria Ceretti. Var det ett tecken på att man hade utsett henne till Lagerfelds efterträdare, undrade många då och nu har det visat sig stämma.

Viktigaste personen

– Jag försöker göra honom nöjd, men jag försöker överraska honom också, sade hon i en intervju med The Telegraph för två år sedan.

– Virginie är den viktigaste personen, inte bara för mig men för modehuset, för allt. Hon är min högra hand och om jag inte träffar henne talar vi ständigt i telefon, sade han i Netflix dokumentärserie "7 days out".

Virginie Viard, som i dag är i 50-årsåldern, växte upp i franska Lyon och utbildade sig vid modeskolan Le Cours Georges i samma stad.

Karl Lagerfeld avled den 19 februari, 85 år gammal.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN