Uje Brandelius har Parkinsons sjukdom

Av: Emilia Berntsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu berättar sångaren om mardrömsbeskedet

1 av 3 | Foto: ANDERS WEJROT
Uje Brandelius.

Uje Brandelius har drabbats av Parkinsons sjukdom.

Nu berättar Doktor Kosmos före detta frontfigur om diagnosen.

– Jag har en grundsorg över att jag kommer bli sämre, men jag fungerar, säger han.

Livet vändes upp och ner när Uje Brandelius, 45, för ungefär ett år sedan plötsligt kände att kroppen inte lyssnade riktigt längre. Läkarna gav honom beskedet: Parkinsons sjukdom.

– Jag tänkte att det var ett skämt. Första dygnet tänkte jag mest att jag snart skulle vakna upp ur den här mardrömmen. Men det gjorde jag inte, säger Uje Brandelius.

Gör föreställning om diagnosen

För ett år sedan släppte Uje Brandelius sitt första soloalbum och började planera en musikföreställning. Sjukdomen satte stopp för planerna men nu har han bestämt sig för att genomföra dem ändå.

– När jag fick diagnosen så tänkte jag först att det aldrig kommer bli någon föreställning. Men när jag tänkte ett varv till insåg jag att jag kanske inte har så många chanser att göra en sådan här grej i mitt liv med tanke på min sjukdom, säger han.

Föreställningen handlar om hur man tänker och reagerar när man får ett sådant allvarligt sjukdomsbesked. Låtarna kommer från albumet som släpptes strax innan han fick sin diagnos.

– Det är nästan lite läskigt för låtarna handlar så himla mycket om livet i stort, att man inte riktigt kan välja hur livet utvecklas och att livet är ganska kort. Och sedan blev det verkligen så. Då var det ännu mer självklart att göra föreställningen om det, säger Uje Brandelius.

”Vill inte måla fan på väggen”

Idag mår Uje Brandelius ganska bra förutom vänsterarmen som ställer till det lite när han ska spela. Ändå är han fast besluten om att fortsätta med musiken.

– Jag vet inte hur jag mår om ett år, två år eller tio år så det är svårt att veta. Jag vill inte måla fan på väggen heller, det är många som lever bra liv med Parkinson men saken är att man vet så himla lite om hur det utvecklas. Carpe fucking diem, säger han.

Publicerad: