Hård matkritik mot Edward Blom

”Omoraliskt och olagligt” – Svarar i öppet brev i Aftonbladet

Publicerad 2019-07-03

Edward Blom möts av hård kritik för att han äter anklever.

I kommentarsfältet på sin instagram kallas han bland annat för ”omoralisk”.

”En maträtt de flesta inte äter och som förknippas med ’lyxlirare’ är naturligtvis mer effektivt att kritisera än lågprismat som äts av barnfamiljer och vanligt folk”, skriver han nu i ett öppet brev i Aftonbladet.

När Edward Blom, 48, nyligen befann sig på semester passade han på att lyxa till det rejält med anklever.

Inte en, utan fyra gånger.

”I går åt jag foie gras för fjärde dagen i rad. En gång i Tyskland, sedan två gånger i Frankrike och slutligen en gång i Luxenburg”, skrev han på Instagram tillsammans med en bild på delikatessen.

Han passade också på att poängtera att han hade besökt en ankfarm i Frankrike och ”kunde som vanligt konstatera att inga uppfödda djur har det så bra som de som ska bli gås/ank-lever”.

Men det dröjde inte länge innan tv-profilen möttes av stark kritik från sina följare.

”Edward, vafan. Uppmanar följarna att göra en sökning på Gavage foie gras så får ni avgöra själva om det är moraliskt försvarbart”, skriver bland annat en användare.

”Dåligt Edward. Lite moral hade jag hoppats på”, skriver en annan.

”En stark överdrift”

Foie gras blir till genom att ankor eller gäss tvångsmatas för att deras lever ska bli extra fet. Detta görs genom att en slang förs ner i fågelns matstrupe och den pumpas full med fett, något många menar är djurplågeri och som kritiserats av djurrättsorganisationer.

När Nöjesbladet kontaktar Edward Blom om kritiken vill han först inte svara, men återkommer med ett öppet brev till sina följare, där han skriver att fåglarna varken lider av att bli matade med rör eller av att proppas fulla med mat.

”Eftersom ankor är flockdjur ogillar de dock uppenbart att vara ifrån övriga ankor den minut matningen pågår – att kalla det ’plåga’ tycker jag är en stark överdrift”, skriver han.

”Alltid lyxvaror som kritiseras”

Att man kan vara mot att hålla och äta tamdjur i allmänhet har han samtidigt förståelse för, men att ankorna skulle ha det sämre än andra djur menar han inte stämmer. Snarare tvärtom.

”En sådan fågel är värd en tusenlapp för uppfödaren och de gör därför vad som helst för att den ska må bra”, skriver han.

Enligt gourmanden är det snarare billigt kött man bör undvika.

”Men det är alltid lyxvaror som kritiseras mest, vilket inte beror på vilka djur som mår bra eller dåligt utan på att det politiskt är mycket effektivare. En maträtt de flesta inte äter och som förknippas med ’lyxlirare’ är naturligtvis mer effektivt att kritisera än lågprismat som äts av barnfamiljer och vanligt folk”.

Han avslutar mejlet med att poängtera att han själv anser att det är viktigt att djuren tas rätt hand om.

”Personligen tycker jag det är viktigt att ta hand om hela naturen, och behandla såväl växter som djur på ett genomtänkt och respektfullt sätt”.

Är olagligt i Sverige

Men i Sverige är det förbjudet att mata gäss och ankor på det sätt som görs för att framställa fois gras. Det poängterar Jordbruksverkets djurskyddschef Helena Elofsson i ett mejl till Nöjesbladet:

”I Sverige är tvångsmatning av fjäderfä i syfte att få en viss kvalitet på levern förbjudet eftersom det bedöms vara ett lidande för djuret”, skriver hon och fortsätter:

”Enligt djurskyddslagen ska foder, vatten och utfodringsrutiner anpassas efter djurets behov. Av förarbetena till lagen framgår att: Kravet på att foder och utfodringsrutiner ska vara anpassade till djurets behov får anses innebära att djur inte heller får utfordras med så stora mängder foder, med en sådan frekvens eller genom sådana metoder som kan orsaka lidande för djuret. Det kan till exempel inte anses tillåtet att tvångsmata fjäderfä i syfte att få en viss kvalitet på levern.”

Följ ämnen i artikeln