Tobias Karlssons rörande ord i natt

Tog hem tungt pris: ”En otrolig bekräftelse”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Dansaren Tobias Karlsson kammade hem ”Årets hbtq” på QX Gaygala.

Efteråt var han stolt och märkbart berörd över priset.

– Om det bara hjälper en enda människa i världen så är det värt allting, säger han.

”Till alla ni som har det helvetet just nu på skolan eller på jobbet: Det blir bättre. Ge inte upp”. Så löd en del av Tobias Karlssons, 42, tacktal på QX Gaygala som hölls på Cirkus i Stockholm under måndagen.

Dansaren kammade hem två priser på galan. Det första var för ”Årets bok” där han vann med självbiografin ”Inte alltid en dans på rosor”. Det andra och lite tyngre priset var ”Årets hbtq”. När han mottog priset blev det stort jubel och på scen pratade han om hur uppväxten var för honom.

”Du är så jävla ful, äcklig och feminin. Jag hade tur att inte bli slagen men de där psykiska orden som haglade är minst lika jobbigt”, sa Tobias Karlsson om sin högstadietid.

Tobias Karlsson utsågs till ”Årets hbtq” på QX Gaygala.
Foto: Jessica Gow/TT
Tobias Karlsson utsågs till ”Årets hbtq” på QX Gaygala.

”Jag är så jäkla stolt”

När Aftonbladet träffar vinnaren efter galans slut kramas han om av mer eller mindre alla som kommer förbi.

– Så sjukt häftigt. Jag hade inga förväntningar på det här alls och sen blir jag så jäkla stolt och det är så häftigt och få ta emot ett hbtq-pris. De här människorna som är så otroligt fina... Bästa landslagsspelaren i fotboll, världsmästaren i jujutsu som gör så mycket bra för att bära det här framåt. Jag är så jäkla stolt, säger en märkbart berörd Tobias Karlsson.

”Bryr mig inte om skitproblem”

Tidigare har dansaren berättat för Aftonbladet om sin tuffa uppväxt och hur det var att komma ut som hiv-positiv.

– Det gav en del sår som aldrig läker. Men framför allt: Jag hade aldrig varit där jag är i dag om jag inte hade de här upplevelserna i bagaget. Jag bryr mig inte om skitproblem och har insett vad som faktiskt är jobbigt på riktigt och vad som bara är bagateller, sa han då.

Foto: Stina Stjernkvist/ TT NYHETSBYRÅN
Tobias Karlsson.

”Om det bara hjälper en enda människa”

Detta är något som Tobias Karlsson velat dela med sig av för att hjälpa andra som är i samma sits som honom.

– Att få ge tillbaka till de här fantastiska ungdomarna ute i skolorna eller på företag som inte har det så bra. De kanske fortfarande går och känner sig mobbade eller utanför, det finns så mycket ensamhet i det här landet och att öppna dörrarna och att de får en knuff i rätt riktning, det betyder så fruktansvärt mycket.

Vad betyder det här priset för ditt arbete i framtiden?

– Det är en otrolig bekräftelse på att man gör någonting gott. Nu är det verkligen bara ut och göra ännu mer gott för folk som behöver det. Om det bara hjälper en enda människa i världen så är det värt allting.

Vad ska du göra nu?

– Nu ska jag festa! säger Tobias Karlsson med champagnen i högsta hugg.

Publicerad:

LÄS VIDARE