11 saker du inte visste om ”Tillbaka till framtiden”

Av: Viktor Adolfsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Idag firas dagen de åker till i framtiden

Lorraine (Lea Thompson) och Marty (Michael J Fox) i första filmen.
Lorraine (Lea Thompson) och Marty (Michael J Fox) i första filmen.

Den allra första tidsresan i den andra ”Tillbaka till framtiden”-filmen går till den 21 oktober 2015. Idag firas därför ”Back to the future day” runtom i världen. Men visste du det här om kultfilmerna?

Uppfinningar som blev verklighet och skådespelare som fick sitt livs genombrott. Bakom succén med ”Tillbaka till framtiden” dolde sig dock flera beslut som ledde fram till att filmerna blev som de blev.

Här är elva saker du (antagligen) inte visste om filmserien.
1. Hunden skulle ha varit schimpans

Doc Browns hund Einstein, som är med i första filmen, skulle från början ha varit en schimpans. Idén stoppades dock av Universal-chefen Sid Sheinberg som konstaterade att inga filmer med schimpanser gått plus.
2. Dörrarna bakom bilvalet

Att det blev just Delorean som valdes ut till bilen i filmen berodde på modellens speciella ”ving”-dörrar. Dessa gav bilen en slags ”utomjordisk” mystik.
3. Skulle ha varit ett kylskåp

På tal om den klassiska bilen så skulle den först ha varit ett mer stillastående objekt. Närmare bestämt ett kylskåp. I det första utkastet skulle Docs uppfinning fästas i ett kylskåp och köras genom en kärnvapenprovning i Nevadaöknen.
4. Därför tackade Disney nej

Ett av alla filmbolag som tackade nej till den blivande dundersuccén var Disney. De gjorde det på grund av den allt för ”incestuösa” handlingen där Martys mamma Lorraine blir kär i Marty när han åkt tillbaka i tiden.
5. Citerades av Reagan

Den amerikanske presidenten Ronald Reagan citerade ”Tillbaka till framtiden” i sitt ”State of the union”-tal 1986:

– Never has there been a more exciting time to be alive — a time of rousing wonder and heroic achievement. As they said in the film ”Back to the future”, ‘where we’re going, we don’t need roads.
6. Johnny Depp kunde ha varit McFly

En av alla som provspelade för huvudrollen som Marty McFly var Johnny Depp. Enligt producenten Bob Gale gjorde han dock inget större intryck – han kom inte ens ihåg att Depp provspelat förrän han läste igenom sina anteckningar.
7. Spelades in med annan skådespelare

Faktum är att det länge inte såg ut som att Michael J Fox skulle spela Marty. Stora delar av den första filmen spelades in med Eric Stoltz, som senare blev världskänd efter sin huvudroll i filmen ”Mask”.
8. Första kyssen

Christopher Lloyd, som spelar Doc Brown, hade aldrig spelat in en filmkyss under hela sin karriär fram till kyssen med Clara Clayton i den tredje filmen. Då hade Lloyd spelat in 46 filmer över 15 år.
9. Clintan gav sitt tillstånd

När Marty åker tillbaka till 1885 i den andra filmen säger han att han heter ”Clint Eastwood”. Detta behövde godkännas av Clintan själv.
10. Känner du igen bandet?

Ni vet bandet som står och spelar i ladan i den tredje filmen? Det är ZZ Top.

11. Uppföljare? Nej, tack

Så länge som regissören Robert Zemeckis, som skrev manus tillsammans med Bob Gale, har något att säga till om blir det inga uppföljare.

– Det finns ingen ”Tillbaka till framtiden 4” och det borde inte bli någon. Jag tycker aldrig det ska finnas en fjärde film i någon serie. Tre är ett dramatiskt nummer. Fyra är tråkigt, sa han tidigare i en intervju med Empire Magazine.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN