Musikbranschens uppror – 1 993 kvinnor i #närmusikentystnar

Uppdaterad 2018-01-15 | Publicerad 2017-11-17

Efter att skådespelare, jurister och andra branscher organiserat sig kommer nu berättelser från musikbranschen.

Carola, First Aid Kit och Seinabo Sey är några av de 1 993 kvinnor som undertecknat #närmusikentystnar, ett upprop mot sexuella övergrepp som publiceras i Dagens Nyheter.

När man blir våldtagen av en duktig manlig musiker förlorar man många vänner, står det i en av de anonyma berättelserna.

Musikbranschens upprop #närmusikentystnar började i en stängd Facebookgrupp, där över 3 000 kvinnor samlats för att dela historier om sexuella övergrepp och trakasserier inom branschen.

– Vi insåg, inspirerade av tidigare upprop, att vi måste ta tag i de maktstrukturer som missbrukas i vår bransch. Så vi bad kvinnorna i Facebookgruppen att berätta om vad de varit med om, och fick in hundratals vittnesmål från alla delar av musikbranschen, säger en av initiativtagarna till DN.

First Aid Kit, Carola, Seinabo Sey, Robyn, Zara Larsson samt Så mycket bättre-aktuella Sabina Ddumba och Icona Pop är några av de 1 993 kvinnor som undertecknat uppropet i Dagens Nyheter. Utöver kända artister ingår bland annat producenter, dj:er och skivbolagsanställda.

Våldtagen av manlig musiker

Berättelserna som publiceras i DN är anonyma. Här är två exempel:

Musikförlagschefen som ständigt spelar guds bästa barn på Facebook och tycker och tänker väldigt mycket om alla andra men som vid varje festtillfälle skapat bråk, tagit strypgrepp på en tjej på ett branschevent, kallat många för fitta och hora och så vidare… men som ständigt kommer undan med ”att han var lite för full”.

När man blir våldtagen av en duktig manlig musiker förlorar man många vänner. ”Det var fel, det han gjorde. Men han är en tillgång i musikbranschen så jag vill inte klippa några band. Jag hoppas du kan förstå och respektera det.” Ett exempel på vad vänner sagt till mig i samband med att jag berättat vad som hänt.

”Backar alla som gått”

I söndags skrev Nöjesbladet om artister som vittnar om sexism, diskriminering och trakasserier inom musikbranschen. Reggaeartisten Syster Sol var då en av de som uttalade sig. Hon har också skrivit under uppropet #närmusikentystnar.

– Jag tycker det är jätteviktigt att det här kommer ut. I musikbranschen, som i alla branscher verkar det som, finns den här problematiken. Jag backar alla som gått ut med sina historier. Jag tycker det är jättestarkt av dem, och de har min fulla support, säger hon till Nöjesbladet.

– Jag har sett, men framförallt hört om mina kollegors upplevelser. Jag har blivit förskonad från de grövsta upplevelserna. Men blivit utsatt för kommentarer.