Mejla

Jens Peterson

Shakespeare hade också superhjältar

Publicerad:
Benedict Cumberbatch som Richard III.
Benedict Cumberbatch som Richard III.

NÖJE

Benedict Cumberbatch, Tom Hiddleston, Jeremy Irons.

Vi ser dem i Hollywoods stora äventyrsberättelser.

Och i en utmärkt serie byggd på Shakespeare. Steget mellan hans pjäser och superhjältarna är inte så stort.

Jens Peterson.

”The hollow crown” är en miniserie från BBC i två omgångar. Säsong 1 kom 2012 och i våras fortsättningen, ”Rosornas krig”. Det är Shakespeares krönikespel, fem historiska pjäser om kungar. ”Richard II”, ”Henrik IV”, ”Henrik V”, ”Henrik VI” och ”Richard III”. Finns nu på brittisk dvd.

Mycket sevärda.

Skådespelarna återkommer i berättelserna. Ben Whishaw och Rory Kinnear (båda hjälper Bond i 007-filmerna) drabbar samman i ”Richard II”. Tom Hiddleston gör entré som den festglade prins Hal i ”Henrik IV”, där kungen (Jeremy Irons) är bekymrad över sin son. Senare blir Hal en ansvarsfull kämpe och kung Henrik V. I andra delen av ”Henrik VI” dyker Benedict Cumberbatch upp som Richard III, och dominerar sedan avslutande pjäsen.

Rollistan imponerar. I biroller syns tunga namn som Patrick Stewart, Judi Dench, Julie Walters, Sophie Okonedo, Sally Hawkins, och Simon Russell Beale som Falstaff.

På dvd finns intressant extramaterial där upphovsmännen kan jämföra Shakespeares figurer med Michael Jackson eller en tennisduell mellan Federer och Nadal. Intrigerandet och makt och familjer återanvänds i saker som ”Game of thrones”.

Shakespeare var sin tids populärkultur.

I år är det 400 år sedan William Shakespeare dog. ”Hollow crown” är ett bra bevis på hur hans människoporträtt och berättelser lever.

Laurence Olivier och Kenneth Branagh är tidigare britter som format sin tids Shakespearefilmer. Nu är det en ny generation tungviktsskådespelare som lätt flyttar sig mellan klassiska pjäser och Marvel-äventyr.

Hollywood har alltid varit beroende av brittiska teaterskådespelare, och de blir viktigare. Även roller som unga amerikaner besätts nu ofta med engelsmän. De har en allsidig skolning som gör dem överlägsna amerikanerna.

I ”Selma” om Martin Luther King spelas tre viktiga historiska amerikaner av britter.

Gwendoline Christie (”Game of thrones”) har gjort Star wars och Hunger games. Efter att ha lärt sig jobbet på scen i London med Shakespeare.

I höst kommer Benedict Cumberbatch på bio som hjälten ”Doctor Strange”. Hans Richard III är en superskurk för alla tider.

Publicerad: