Douglas Stuart får Bookerpriset

Ann Edliden/TT

Uppdaterad 2022-11-14 | Publicerad 2020-11-19

Skotske Douglas Stuart tilldelas Bookerpriset. Pressbild.

Den skotske författaren Douglas Stuart tilldelas det prestigefyllda Bookerpriset för sin roman "Shuggie Bain".

"Shuggie Bain" utspelas i Glasgow på 1980-talet och är författarens debutroman. Den 44-årige Douglas Stuart var en av sex nominerade och tilldelas prissumman på 50 000 pund, motsvarande ungefär 570 000 kronor.

Tillägnad modern

Romanen bygger på författarens egen uppväxt med en alkoholiserad mor. Douglas Stuarts egen mor dog när han var 16 år gammal.

– Min mamma skulle ha varit överlycklig och jag tror att hon hade varit stolt, sade pristagaren i ett känslosamt tal.

Han tillade att hans uppväxt i Glasgow varit "den största inspiration jag haft i mitt liv". Själv bor Douglas Stuart i New York sedan flera år tillbaka, men han hyllade Glasgow och dess invånare "vars empati, humor och kärlek finns i varje ord i min bok".

Årets prisceremoni hölls digitalt på grund av coronapandemin och de sex nominerade författarna Diane Cook, Tsitsi Dangarembga, Avni Doshi, Maaza Mengiste, Douglas Stuart och Brandon Taylor medverkade från sina hem via videolänk. Fyra av de nominerade är debutanter.

Obama gratulerade

Douglas Stuart skämtade om att han skulle använda prissumman till att betala till sin make, som han slagit vad med om att han inte själv skulle stå som Bookerprisvinnare i slutändan. Den förre amerikanske presidenten Barack Obama skickade en hälsning via video till prisceremonin, där han framförde sina gratulationer.

Det prestigefyllda brittiska litteraturpriset har delats ut sedan 1969 och tilldelas varje år den författare som enligt juryn har gett ut den bästa romanen med engelska som originalspråk, oavsett författarens nationalitet.

– "Shuggie Bain" är ämnad att bli en klassiker. Det är en rörande och nyanserad skildring av en snäv social miljö, dess människor och värderingar, säger Margaret Busby, Bookerprisjuryns ordförande, enligt Reuters.

Förra året tilldelades två författare priset, trots att det egentligen går emot reglerna. Den kanadensiska författaren Margaret Atwood fick priset för "Gileads döttrar" och den brittiska författaren Bernardine Evaristo för "Girl, woman, other".

Följ ämnen i artikeln