Edvin Ryding

Edvin Rydings skräck när fans förföljt honom

”Young royals”-stjärnan: Började se mitt ansikte tatuerat på folks kroppar

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

”Young royals” gjorde honom känd över hela världen.

Nu berättar Edvin Ryding om hur han förföljts av seriens galna fans – och hur de tatuerat in honom på sina kroppar.

– Ju mer det eskalerar desto längre och längre bort från serien börjat tatueringsmotiven röra sig, säger han i ”Sommar i P1”.

Succén med ”Young royals”, som förra sommaren släpptes på Netflix i 196 länder, gjorde Edvin Ryding, 19, känd över hela världen över en natt.

I ”Sommar i P1” berättar han om hur han några veckor efter några veckor efter premiären inte kunde röra sig fritt i Paris utan att omges av ett 30-tal fans.

– Vi åt god mat, vi shoppade, vi promenerade, men den resan slutade med att jag låg och drömde mardrömmar om att folk stod och bankade på dörren när jag sov. I Paris hade vi konstant ett 30-tal personer som väntade utanför vår bostad och restaurangerna där vi åt. De följde efter oss vart vi än gick och hopade sig kring oss om vi satt på uteserveringar, säger han i sitt sommarprat.

”En obehaglig upplevelse”

– Det låter inte speciellt hotfullt när jag säger det så här och jag insåg det då också. Jag fick så dåligt samvete för att jag kände rädsla för personer som bara tyckte om serien, de ville säga hej, ge presenter. Jag kände mig otacksam, men det var en obehaglig upplevelse för mig, ett intrång. Jag fick inte vara ifred när jag ville.

Händelsen har fått honom att sätta upp vad han själv kallar ”åtgärdsplaner” för att kunna hantera fans på offentliga platser.

Men vad hans beundrare gör på egen hand är svårt för honom att påverka.

– Ungefär tre fyra veckor in efter premiären började jag se mitt ansikte tatuerat på folks kroppar, inpräntat i huden för alltid, permanent alltså. ”Du kommer ångra dig”, tänker jag och kan inte sluta fascineras, säger han i ”Sommar i P1”.

Edvin Ryding berättar om hur han sett ett fan från Brasilien tatuera in hans och ”Young royals”-kollegan Omar Rudbergs ansikte på sin skuldra.

– Nån annan på sin axel, repliker från serien står på folks underarmar, ju mer det eskalerar desto längre och längre bort från serien börjat tatueringsmotiven röra sig, säger han.

”Svårast att smälta”

– I november har nån skrivit ner och tatuerat in ett långt citat som jag sa när jag försökte peppa en person som mådde dåligt i en livestream på Twitter.

– Jag minns inte exakt vad jag sa, men jag minns att jag inte förväntade mig att nån skulle tatuera in det. Hela den grejen har jag svårast att smälta.

Edvin Ryding är tydlig med hur tacksam han är för framgångarna och för fansens uppmärksamhet. Han säger att han inledningsvis blev chockad och rörd av tatueringarna och sen började få dåligt samvete och började prata med fansen för att fråga om de verkligen var säkra på att de ville göra något så permanent.

– En del av det dåliga samvetet kommer nog också med att de har tatuerat in mitt 18-åriga, inte riktigt färdigutvecklade ansikte, säger han.

– Mitt utseende kommer att förändras ganska mycket under ganska många år framöver. Men Edvin 18 år sitter kvar på deras armar, och axlar och skuldror för resten av deras liv. Om de inte väljer att ta bort det med laser så klart, men så vulgärt ful hoppas jag inte att jag blir.

Sommar i P1 med Edvin Ryding sänds fredag 1 juli 13.00 i P1 och går att streama på Sveriges Radios sajt från 07.00.

ANNONS

Idag är det Mumindagen - fira det genom att köpa muggen ABC hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Rikard Palm om tuffa tiden: ”Jag saknar tv”

ÄMNEN I ARTIKELN

Edvin Ryding

Sommar i P1

Young royals