Underhållande skrönor avlöser varandra

För den som vill luta sig tillbaka i hängmattan och bli underhållen en stund är Bengt-Einar "Sotarn" Johanssons ”Sommar” i sina bästa stunder perfekt förströelse.

Anekdoterna ur hans liv avlöser varandra. Det är som en påse med gott och blandat.

Bengt-Einar "Sotarn" Johanssons är lyssnarnas sommarvärd.

På grund av förhandsreklamen utgick jag ifrån att "Sotarns" berättelse skulle vara en tung historia där en hotande lobotomering i barnåren spelade en dominerande roll. Det gör den på sätt och vis som en fond till resten av hans liv och visst låter Johansson extra berörd när han pratar om cykelolyckan som kunde ha lett till att han hamnade "på dårhus" om inte hans mamma stått på sig.

Men han gräver aldrig djupare i frågan som annars hade kunnat vara ett spännande ämne. Som lyssnare lämnas man med många frågetecken kring historien. Men dramaturgin i att gå från nästan lobotomerad till framgångsrik entreprenör är svår att motstå.

I övrigt får Johanssons sommarprat mig att tänka på boken "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Berättelsen är frejdigt framförd och de anmärkningsvärda historierna ur hans liv avlöser varandra.

I likhet med hundraåringen verkar Johansson ha snubblat in i händelser lite av en slump. Från att ha börjat sin yrkeskarriär som sotare hamnar han i turistbranschen med forsränning som specialitet. Men plötsligt börjar han plugga till lärare istället. Men även den yrkesbanan blir kort eftersom han bygger upp ett företag i forsränningsbranschen samtidigt som han glider in på att kommentera motorsport, volleyboll och traktorpulling.

Kanske inte så konstigt att han senare i livet får domen av en läkare; "jobbar du en dag till så dör du".

Trots alla lösryckta skrönor så finns det en röd tråd i hans ”Sommar”. Utan att avslöja för mycket så handlar det om kärleken som till slut råder bot på hans rastlöshet och inre tvång att visa att han duger.

Bengt-Einar Johansson har blivit vald till lyssnarnas sommarvärd.

”Sotarn” har levt ett liv likt ”Hundraåringens”.

Snabbguide:

Skrytkvot: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Skvallervärde: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Känslostyrka: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Humornivå: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Åh fan-faktor: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Första meningen:
Ja, gott folk”.

Sista meningen:
”Då förstod jag att jag äntligen kommit upp ur brunnen”.

3 typiska låtval

Gunnar Svensson & Sven-Bertil Taube - "Änglamark"
Jerry Lee Lewis - "Great balls of fire"
Marie Fredriksson - "Ännu doftar kärlek"

Rockbjörnen