Simmons och Osbourne: Bojkotta inte Eurovision

”En skymf” – Stephen Fry, Scooter Brown bland undertecknarna av nytt upprop till stöd för tävlingen

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Efter kändisprotesterna: nu får Eurovision i Israel stöd av bland andra Sharon Osbourne och Gene Simmons.

I ett upprop vänder de sig mot dem som uppmanat till bojkott av tävlingen:

”Vi anser att den kulturella bojkott-rörelsen är en skymf mot såväl palestinier som israeler som arbetar för fred genom kompromiss, utbyte och ömsesidigt erkännande”, skriver de enligt Guardian.

Tv-profilen och kändismanagern Sharon Osbourne och Kiss-legendaren Gene Simmons finns bland flera kändisar som skrivit under ett upprop till stöd för Eurovision song contest i Tel Aviv i maj, uppger Guardian.

I brevet beskrivs Eurovision som ett ”förenande evenemang” och uppropet fortsätter:

”Olyckligtvis så är andan av gemenskap i år under attack från de som uppmanar till bojkott av Eurovision 2019 för att det hålls i Israel, något som undergräver tävlingens anda och vänder det från ett förenande verktyg till ett splittrande verktyg”.

”En skymf”

Uppropet, som också skrivits under av bland andra skådespelaren Stephen Fry, filmskaparen Marina Abramovic och musikmogulen Scooter Braun som är manager åt bland andra Justin Bieber och Ariana Grande fortsätter:

”Vi anser att den kulturella bojkott-rörelsen är en skymf mot såväl palestinier som israeler som arbetar för fred genom kompromiss, utbyte och ömsesidigt erkännande. Medan vi alla kan ha olika åsikter om Israel-Palestina-konflikten och den bästa vägen till fred så är vi alla överens om att en kulturell bojkott inte är lösningen.”

Uppropet kommer efter flera uppmaningar till bojkott av tävlingen i Tel Aviv på grund av Israel-Palestina-konflikten.

1 av 3 | Foto: Jordan Strauss / TT NYHETSBYRÅN
Gene Simmons.

Tiotusentals har uppmanat till bojkott

Bara dagar efter förra årets Eurovision-final där den israeliska artisten Netta Barzilai och låten ”Toy” stod som segrare lockade ett isländskt upprop på internet tiotusentals namnunderskrifter för att stoppa en tävling i Israel.

I september förra året skrev Pink Floyds frontman Roger Waters ett öppet brev till de 41 artister som representerar sina länder i årets final och uppmanade dem att ”stå sida vid sida” med det palestinska folket. Han har också utan framgång uppmanat Madonna att ställa in sitt planerade framträdande under tävlingen, skriver Guardian.

Roger Waters var också bland flera internationella kändisar som i januari i år skrev under ett upprop där de uppmanade samtliga deltagande länder att bojkotta tävlingen:

”Eurovision må vara lättsmält underhållning, men det kan inte undantas från att följa mänskliga rättigheter och vi kan inte ignorera Israels systematiska brott mot palestiniernas mänskliga rättigheter”, stod att läsa i det uppropet som också undertecknades av bland andra Genesis Peter Gabriel och designern Vivienne Westwood.

Svenska artister har protesterat

I början av april skrev också 171 svenska kulturarbetare under ett upprop där de uppmanade SVT och John Lundvik att bojkotta tävlingen.

”Vi svenska artister och kulturarbetare som undertecknar detta upprop kan inte stillatigande åse hur Israel använder sig av Eurovision Song Contest för att dölja sina brott mot det palestinska folket”, skrev bland andra Joakim Thåström, Mikael Wiehe, Love Antell och Stefan Sundström i uppropet som fortsatte:

”Så länge Israel med sin apartheidpolitik förnekar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter, så länge måste vi avstå från israeliskt deltagande i kulturutbyten.”

SVT: ”Tar inte ställning i konflikten”

SVT:s programchef Lena Glaser försvarade då det svenska deltagandet:

– Vi har valt att delta i ett internationellt evenemang vars grund är inkludering och att värna allas lika värde även om det hålls i ett land med en politisk konflikt. Evenemanget i sig tar inte politisk ställning och vi tar inte ställning i konflikten genom att sända programmet. Platsen för evenemanget sätter ljus på landets politiska konflikter. Det i sig behöver inte vara negativt, oavsett vilken uppfattning man har i sakfrågan. SVT agerar nu som alltid självständigt i vår medverkan och vår bevakning på nyhetsplats påverkas naturligtvis inte av var Eurovision Song Contest äger rum. SVT kommer oberoende att fortsätta att belysa och bevaka konflikten i Israel i vårt nyhetsutbud och samhällsprogram, sa hon då.

Publicerad:

LÄS VIDARE