Gunhild Stordalens glädjebesked – slutar med medicinerna

Av: Anna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:


När Gunhild Stordalen diagnostiserades med dödliga sjukdomen systemisk skleros för fem år sedan sa läkarna att hon i värsta fall bara hade ett halvår kvar att leva.

Nu kan hon sluta med sina mediciner.

”Det är den bästa julklapp jag någonsin kunnat få”, skriver hon på Instagram.

Den senaste tiden har rubrikerna handlat om den uppmärksammade skilsmässan från hotellmagnaten Petter Stordalen, 57. Men under tisdagen publicerade 40-åriga miljöaktivisten och filantropen Gunhild Stordalen, 40, som lider av autoimmuna sjukdomen systemisk skleros, ett glädjebesked på sociala medier.

”Ett litet mirakel! På bara fem år har en dödlig diagnos blivit botbar. Tack vare en medicinsk innovation i kombination med hälsosam plantbaserad mat, sömn och meditation kan jag äntligen sluta med de otäcka transplantationsmedicinerna. Det är den bästa julklapp jag någonsin kunnat få”.

Inger hopp hos andra

Gunhild Stordalen skriver bland annat också att det ger hopp till andra patienter runtom i världen som har diagnostiserats med systemisk skleros och andra autoimmuna sjukdomar.

Till inlägget har Gunhild Stordalen också publicerat en bild där hon står på ett apotek i full färd med att lämna tillbaka de mediciner hon nu inte längre behöver använda.

”Oanvända mediciner förorenar vår miljö och vårt vatten och så småningom hamnar de i vår mat”, skriver hon och uppmanar alla följare att lämna in mediciner till apotek.

1 av 3 | Foto: INSTAGRAM
Gunhild Stordalens post på Instagram.

Tragiska läkarbeskedet

Det var för fem år sedan som Gunhild Stordalen fick beskedet att hon drabbats av den ovanliga bindvävssjukdomen systemisk skleros. Då fick hon höra av läkarna att hon i värsta fall bara hade ett halvår kvar att leva.

För att försöka råda bot på sjukdomen har hon genomgått komplicerade cellgifts- och stamcellsbehandlingar i Nederländerna. Men efter två behandlingar var det stopp.

– Hon kan inte göra fler stamcellstransplantationer eller få mer cellgifter. Om sjukdomen kommer tillbaka nu är det väldigt dåliga nyheter, sa Petter Stordalen när han medverkade i ”Skavlan” förra året.

Men den senaste behandlingen gav lyckat resultat och i somras skrev Gunhild Stordalen att hon var nästintill symptomfri.

”Idag, tre år efter min andra benmärgstransplantation, är sjukdomen nästan inte påvisbar och jag kan sänka doseringen på mina mediciner”.

Nöjesbladet söker Gunhild Stordalen.

Publicerad:

LÄS VIDARE