Aaron de Aguiar om könskorrigeringen: ”Blir väldigt känslosam”

Tidigare ”Idol”-deltagaren öppnar upp om förändringen

Av: Natalie Demirian

Publicerad:
Aaron de Aguiar nu (till vänster) och under ”Idol” 2014.
Foto: PRIVAT och TV4
Aaron de Aguiar nu (till vänster) och under ”Idol” 2014.

Aaron de Aguiar tävlade i ”Idol” för sex år sedan.

I dag har han genomgått en könskorrigering och är öppen om sin resa på sociala medier.

”Jag skulle ljuga om jag sa att det har varit lätt. Jag blir väldigt känslosam när jag tänker tillbaka på allt”, säger han.

Det var i ”Idol” 2014 som Aaron de Aguiar, 25, deltog och kom på en femteplats. Men då under ett annat namn, och innan han påbörjade sin könskorrigering.

”Idol var inte bara startskottet för min karriär inom musik, utan var kanske ännu mer början på en resa inom mig och av den anledningen ser jag tillbaka på min tid i ’Idol’ med tacksamhet”, skriver Aaron de Aguiar i ett mejl till Aftonbladet.

Funderat på att söka till ”Idol” igen

Däremot känner han att det är jobbigt att det finns mycket dokumenterat från ”Idol”-tiden, som framträdandena i programmet och artiklar där hans gamla namn används.

”Tanken har faktiskt slagit mig att söka till ’Idol’ igen som Aaron. Men vi får väl se!”

Det var cirka fyra år sedan han påbörjade förändringen.

”Det har känts mäktigt att få upptäcka och släppa lös det som jag så länge stängt in. Jag är jäkligt stolt över mig själv för att jag vågade lära känna hela mig. När jag ser tillbaka på min barndom så har tankarna kring att jag inte var en tjej alltid funnits där på ett eller annat sätt, det var dock inte något jag kunde sätta ord på just då, men jag tror att det är därför det var ett väldigt lätt val för mig att påbörja en hormonbehandling. Det var något jag längtat efter i så många år.”

”Helt naturligt”

Att komma ut som transman beskriver han som både fantastiskt och läskigt på samma gång.

”Att gå från att identifiera mig som tjej och flata till att identifiera mig som en straight man kändes konstigt men också helt naturligt.”

Aaron de Aguiar säger att den främsta anledningen till varför han valt att vara öppen på Instagram om sin transidentitet är att hjälpa andra i samma situation. Det starkaste stödet under resan har, förutom följarna, kommit från hans mamma, hans syster och hans partner.

Smärtsamt att bli felkönad

Han var dock inte beredd på de känslostormar som han skulle behöva handskas med när han kom ut som Aaron. Framför allt var det den långa väntetiden för att få påbörja en utredning som var tuff.

”Att bli felkönad varje gång jag gick utanför dörren ledde till att jag till slut inte vågade eller ville prata och det höll på att ta kol på mig. Jag blev tyst och skygg och isolerade mig själv från omvärlden - för att skydda mig själv. Den smärtan som uppstod i mig varje gång någon sa ’hon’, är helt ärligt något av det värsta jag känt. Det är svårt att förklara och kanske till och med svårt att begripa för andra, men det var verkligen hjärtskärande.”

Vill fortsätta med musiken

I dag kommer han inte ihåg sist han blev felkönad.

”Och det känns helt jävla fantastiskt. Rädslan över att det ska ske finns självklart fortfarande där men jag blir hundra procent av tiden motbevisad och det glittrar inuti varje gång jag får höra någon säga ”han” om mig”.

Drömmen om en musikkarriär finns fortfarande där.

”Jag blir mer och mer bekväm i min röst ju mer tiden går och jag är oerhört taggad på att få dela med mig av allt jag skapat.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN