Leif GW Persson: ”Drömmen är att få dö mitt i en mening”

Kriminologen om dödstankarna, miljonerna, hälsan och hur han orkar vara ständigt aktuell vid 76

Uppdaterad 2021-09-13 | Publicerad 2021-09-12

Leif GW Persson

Leif GW Persson tänker på döden hela tiden.

Han har också tänkt på hur han helst går över till andra sidan.

– Drömmen är att få dö mitt i en mening när man sitter och skriver. Poff, säger han.

Hur mår du?

– Det är som vanligt. 76 är ingen höjdare. Nästa fråga, säger han och skrattar.

Tv-profilen och kriminalprofessorn Leif GW Persson säger att det är upp och ner med hälsan, och att det är hjärtat som är det stora problemet.

Hälsotillståndet gör också att döden konstant gör sig påmind.

– Den dåliga hälsan är självförvållad, det är en stor tröst. Samtidigt är det så att idrottstyper kan dö fast de är mycket yngre än jag.

Ständigt aktuell

Han håller, trots det, igång som få. När han inte är med i tv-program, skriver böcker, är ute på jakt, lanserar viner eller gräver i utredningar filar han på nästa grej – som att skapa ett eget snusmärke.

Stannar du någonsin upp och bara njuter av framgången eller måste det alltid vara något på gång?

– Det är som att säga åt någon att sluta tänka. Jag sitter där på kammaren, och då får jag idéer och det är väldigt svårt att hålla isär det från livet i övrigt. Jag har exempelvis aldrig sett någon skillnad mellan ett vanligt liv och semestern, för mig flyter det ihop.

Han förklarar:

– Ibland åker jag på semester med frun, aldrig med någon annan, och vad gör jag då? Jag sitter på hotellrummet och läser böcker om brott, hon är ute och shoppar. Sedan ses vi till måltiderna. Vad gör jag hemma? Ungefär samma sak. Så det är inte påfrestande på det viset. Man måste ha något att göra. Drömmen är att få dö mitt i en mening när man sitter och skriver. Poff.

Ia Langhammer, Robert Gustafsson, Louise Peterhoff och Samuel Fröler gör några av rollerna i ”Det som göms i snö”. Här på bild med Leif GW Persson.

Det är drömmen?

– Ja, om man nu ska dö, för det ska man ju, det vore ju väldigt praktiskt och bra. Och hade jag inget att göra skulle jag inte må det minsta bra. Jag vill ha lagom mycket att göra.

Döden tänker du på mycket?

– Ja hela tiden, det gör man. Jag lovar, det kommer du också att göra. Mitt i livet är det inte en påtaglig tanke för de flesta, för vissa kanske. Men ju äldre du blir desto mer närvarande blir det.

Gav bort vinföretaget till hustrun

Han poängterar att han bara håller på med projekt han genuint är intresserad av.

– Om jag inte snusade skulle jag inte drömma om att försöka ta fram ett eget snus, om jag inte drack vin skulle jag inte drömma om att ta fram ett eget vin. Det går ju som tåget va, de där vinerna med mig säljer ju mer än alla kändisviner tillsammans. En halv miljard per år i Systembolaget utpris. Men pengarna i det sammanhanget, för de är också hyggliga, det skiter jag, i för jag gav bort det företaget till min fru.

Leif GW Persson, som är gift med Kim Persson, 64, säger att det inte är bra när det råder ekonomisk obalans i ett äktenskap när man ändå har levt ihop i 25 år.

– Min advokat höll på att få hjärtslag när jag gjorde det där, men det skiter jag i.

Leif GW Persson och frun Kim Persson har levt ihop i 25 år.

Det gör GW med miljonerna

Det är många miljoner som har rullat in på hans konto genom åren. Men för honom är pengar främst viktigt av en anledning:

– Det är ganska få människor förunnat att kunna jobba hela sitt liv med det som är deras stora intresse, i mitt fall brott, och att aldrig behöva bry sig om vad andra tycker om det man gör, för i värsta fall kan man bara be dem att dra åt helvete.

Vad gör du med pengarna?

– Jag ger bort dem hela tiden, till olika välgörande ändamål och så har jag sex barn och tretton barnbarn som jag delar ut till. De är ganska glada i pappa, farfar, morfar. Jag behöver inte pengarna, jag har knappt några utgifter kvar.

Leif GW Persson.

Kom på idéen till ”Det som göms i snö”

Det är under en pressträff inför den andra säsongen av Viaplay-serien ”Det som göms i snö” som Aftonbladet träffar Leif GW Persson.

Serien är baserad på en idé av dig, men hur mycket har du egentligen att säga till om i projektet?

– Rent principiellt ska man vara sparsam med att lägga sig i, det är aldrig bra. Jag har inte haft någon anledning till det heller faktiskt.

För honom var det dock viktigt att serien skulle ha en dokumentär ton, eftersom ursprungsidén är hämtad från verkliga händelser.

– Ska det finnas en poäng med det där, att det ska låta sig kännas igen, då kan det inte utvecklas till science fiction på vägen, då förlorar det trovärdighet. Men jag håller inte på att tjafsa om färgen på rekvisitan och sådant där.

Men när ett projekt ändå har ditt namn inblandat, hur viktigt är det för dig att bevaka det?

– Det är klart... Så märkvärdigt med pengar är det inte va, men man vill inte stå med skammen efteråt, för den har ett högt pris. Jag är den enda europeiska författaren som har fått en tv-serie, ”Bäckström”, sänd i USA på kommersiella kanaler, alltså inte som HBO eller Netflix, utan på CBS och den gick bara en säsong. Ingen var gladare än jag, för den var så jävla dålig. Att jag överhuvudtaget stod ut med den skammen, det berodde på att det var grymt bra betalt. Men skammen tog så småningom över, så när de ringde och meddelade att de inte skulle köra fler säsonger så blev jag skitglad. Det var bättre än pengar.

Den andra säsongen av ”Det som göms i snö” har premiär på Viaplay den 19 september med alla avsnitt.