Sven-Bertil Taube: Hade ett halvår kvar att leva

Berättar om tiden efter operationen: ”Förr dog man av det här”

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Sven-Bertil Taube.

NÖJE

Läkaren gav honom max ett år.

Nu berättar Sven-Bertil Taube, 82, om hjärtoperationen som räddade hans liv.

– Det var inte mycket att välja på, säger han till Hemmets journal.

Hjärtat hade gjort sitt.

I april i år tvingades Sven-Bertil Taube genomgå en kranskärlsoperation och bytte samtidigt ut en hjärtklaff. I en intervju med Hemmets journal berättar den folkkäre artisten hur allvarligt hans tillstånd var.

– Innan operationen kunde jag bara gå tre steg i taget. Jag hade knappt någon andning. Om jag inte opererades skulle jag bara ha mellan ett halvår och ett år kvar att leva, så det var inte mycket att välja på. Förr dog man av det här, men tack vare att det numera går att operera kan man leva vidare ett tag till, säger Sven-Bertil till tidningen.

”Varit väldigt orolig”

Operationen tvingade honom att ställa in alla planerade framträdanden, men i augusti var han tillbaka på scen för att traditionsenligt framföra sin pappas sånger på Gröna Lund i Stockholm.

Men det var inget självklart beslut.

– Jag har varit väldigt orolig inför att ställa mig på scenen nu när jag inte har jobbat på ett tag. Med tanke på att jag inte är återställd var det kanske lite i tidigaste laget att börja uppträda. Någon riktig ork har jag inte ännu.

Tar ett år att komma tillbaka

Det kommer dröja innan Sven-Bertil Taube har återhämtat sig helt.

– När jag var hos min kardiolog för några veckor sedan tyckte han att jag hade gjort stora framsteg. Men läkarna säger att jag inte kommer att känna mig helt normal igen förrän ett år efter operationen, säger han.

Någon lång scenpaus blir det däremot inte.

Sven-Bertil Taube släppte nyligen skivan ”Så länge skutan kan gå” och i vår spelar han i ”Påklädaren” på Dramate

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN