Frågeexperten rasar mot ”På spåret” – anser att det borde läggas ner

SVT svarar efter vassa kritiken

Av: Jakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:

”På spåret” har spelat ut sin roll.

Det menar frågekonstruktören Jens Fagerlund.

– Jag förstår inte varför människor ställer upp längre, och blir mer eller mindre skändade, säger han och kritiserar frågorna i programmet.

”På spåret” har sänts i SVT sedan 1987. Men nu är det dags för något nytt. Det tycker Jens Fagerlund, som i en insändarartikel på DN, riktar skarp kritik mot programmet.

Han menar att frågorna i årets säsong är alldeles för svåra, både för tittare och deltagare.

– Till skillnad från tidigare år tycker jag frågeställningarna har blivit mycket svårare. Det går inte att gissa på samma sätt som man kunnat tidigare. Det är helt enkelt inte kul att sitta i soffan och titta på programmet längre, säger Jens Fagerlund till Nöjesbladet.

– När till och med deltagarna i burarna gång efter gång säger: ”Oj, vad det här var svårt”, så verkar de inte heller tycka det är så kul.

Jens Fagerlund, som jobbat som frågekonstruktör för ett välkänt frågesportsspel, menar att man med nuvarande nivå inte ens kan få en hint om vart man är på väg under programmets tågresor.

– Nu är det bara en supersvår sörja av ord som inte säger någonting. Även följdfrågorna har varit otroligt svåra och långsökta. Nu har jag inte direkt något exempel, men det har varit väldigt svårt att värka fram ett svar, även om man är normalbegåvad. Tidigare har man i alla fall kunnat ringa in. Jag känner inte att det går i år.

SVT: ”Hört det här varje år”

Charles Franz, producent för ”På spåret”, har jobbat med programmet i sex år. Och han är van med kritik.

– Vi har hört det här varje år. Det här kommer alltid, att frågorna blivit svårare. Samtidigt säger folk att det har blivit för lätt. Vi har metoder för att testa frågorna så att vi ska få en vettig blandning. En del frågor vill vi ska vara svåra. Andra vill vi att man ska kunna ta. Sen får vi inte alltid till det 100-procentigt. Men på en hel säsong kommer man se att lagen får ungefär de poäng som de brukar få. Det är sig hyfsat likt ändå, säger han.

Enligt Charles Franz är det en ständig balansgång med att programmet ska tilltala en bred publik, med både intressanta och lärorika frågor.

– Men vårt främsta sätt att jobba med det här är att fokusgruppa frågar, det gör vi för att testa nivån och för att se om de tycker att frågan är död eller om de går igång på den. Vi gör ju också ett underhållningsprogram, säger Charles Franz.

– Vad gäller Jens har vi inte lyckats fånga honom, men det är precis det vi försöker. Att göra det svårt, intressant men också underhållande. Men vi är också väldigt tydliga med att vi gör en svår frågesport.

1 av 2 | Foto: Bo Håkansson / SVT
Kristian Luuk och Fredrik Lindström i ”På spåret”.

”Dags för SVT att hitta på något nytt”

Frågekonstruktören Jens Fagerlund säger att han inte förstår hur folk frivilligt kan delta i programmet. Charlez Franz är av en annan åsikt.

– Jag delar inte den bilden alls. Folk kommer gärna till oss och tävlar. De har kul och de är glada över att de är med. Faktum är att man får kolla på programmen. De klarar ju ledtrådarna och de knäcker många av frågorna. Sen är det väl ett och annat lag som får motvind i bland men på det hela taget gör lagen bra i från sig.

Jens Fagerlund köper inte argumenten och menar att ”På spåret” spelat ut sin roll.

– Det har ju trots allt funnits sedan 1987 och gått på bästa sändningstid, så jag kan tänka att det vore dags för SVT att hitta på något nytt. Annars är lösningen för SVT att se över frågekonstruktionerna. Det är som jag skrev i min insändare, det är otroligt lätt att skriva en svår fråga. Däremot är det skitsvårt att skriva en lätt fråga. Sitter du i soffan med familj, vänner och kanske barn så ska åtminstone 40 procent av frågorna vara såna så att alla ska ha ett hum om vad svaret är, förutsatt det är en bra kvalitet på frågeställandet, säger han.

Charles Franz tror dock på fler säsonger av programmet.

– Utan att vara allt för pompös, vi har ju rätt mycket tittare som gillar ”På spåret” och som kommer tillbaka vecka efter vecka. Det är klart vi lyssnar på dem, och vi lyssnar även på Jens. Men att det skulle spelat ut sin roll, det tycker jag nog man kan säga är att ta i.

”På spåret” sänds fredagar i SVT och SVT play klockan 20:00.

Publicerad:

LÄS VIDARE