Här är deltagarna i ”Allt för Sverige”

Av: Jakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:
Ashley Mullanex, Kyle Johnson, Domonique Jackson-Russel, Andrew Morrison, Christina Wight, David Neslund, Susan Snyder, Louis Larsson, Tanya Edgil och Kevin Chown.
Foto: Sebastian Järnerot/Meter Television
Ashley Mullanex, Kyle Johnson, Domonique Jackson-Russel, Andrew Morrison, Christina Wight, David Neslund, Susan Snyder, Louis Larsson, Tanya Edgil och Kevin Chown.

NÖJE

Rockmusiker och UFO-fantaster.

Nu är det dags för tio nya amerikaner att hitta sina svenska rötter.

Här är alla deltagare i årets säsong av ”Allt för Sverige”.

För åttonde året i rad ger SVT amerikanska svenskättlingar möjligheten att hitta sin släkt i Sverige.

Programmet sänds på SVT1 och SVT play i höst. Precis som tidigare säsonger är Anders Lundin programledare.

Tanya Egdil, 39, Hamilton, Alabama, studerande hemmafru

Tanya har en dotter och studerar i dag till socialarbete. Vid sidan av familjen är kyrkan det mest betydelsefulla i hennes liv.

Tanya är i rakt nedstigande led släkt med svenske predikanten Erik Jansson som emigrerade från Hälsingland på 1840-talet. Han bildade så småningom svenskstaden Bishop Hill, 26 mil söder om Chicago.

Christina Wight, 34, Maryville, Tennesse, speciallärare

Ensamstående mamma till en tioårig pojke. Christinas farmor var svensk, men när hon gifte sig med en man från Sicilien lade hon bort alla svenska traditioner. Sedan några år tillbaka började Christina fundera på sitt svenska arv, något hon nu får möjlighet att ta reda på mer om.

Domonique Jackson-Russel, 34, Seattle, Washington, jurist

Utbildad jurist som hoppas öppna en egen juridikbyrå specialiserad på juridik inom robotteknik och dataspel. Jobbat inom militären och var tidigare stationerad i Kandahar i Afghanistan.

Hoppas en dag kunna flytta till Sverige.

Susan Snyder, 58, Roswell, New Mexico, säljare

Kommer från världsberömda staden Roswell där ett UFO ska ha kraschat 1947. Susans pappa hade en nära vän som jobbade inom flygvapnet, och som ska ha varit i tjänst dagen då den främmande farkosten kraschade. Susan är i dag övertygad om att det faktiskt var ett UFO.

Susan har i dag tre barn. För åtta år förändras hennes liv drastiskt då hennes livs kärlek, och pappan till hennes barn dog i cancer.

Ashley Mullinax, 32, Clifton, Virginia, förskollärare

Ashley har alltid varit stolt över och älskat sitt svenska sitt arv. Så pass att Ashley, som är konstnärligt lagd, målar dalahästar på allt hon kommer över. Är också med i svenskföreningen Vasaorden.

Har flyttat ihop med sin man. Inför bröllopet fick hon en vigselring av sin mormor, som kommer från hennes svenske förfader.

David Neslund, 42, Sutton, Alaska, Cad-designer

Bor i Alaskas vildmarker tillsammans med sin fru som har svenskt-norskt påbrå, och sönerna Björn och Leif.

David och hustrun har förfäder från samma breddgrader i Skandinavien.

David ser sin Sverigeresa som en pilgrimsresa, och hoppas ta med sig jord från sina släktingars gamla land till sin egen mark i Alaska.

Andrew Morrisson, 28, Scandia, Minnesota, dokumentärfilmare

Andrew kommer från svenskorten Minnesota och matades som liten med svenska traditioner som Lucia, midsommar, lutfisk och köttbullar. Ledsnade till slut, men Sverigeintresset kom tillbaka när han träffade två svenskar i Brasilien.

Pluggar svenska och dansar balett på fritiden.

Kevin Chown, 48, Escanaba, Michigan, rockmusiker

Bor i Los Angeles i dag där han gjort sig en framgångsrik karriär som basist i olika band och som studiomusiker. Spelar i dag med finska stjärnan Tarja, tidigare sångare i Nightwish, och med Red Hot Chili Peppers trummis Chad Smith. Har tidigare även arbetat med storheter som Ted Nugent och Chuck Berry.

Kyle Johnson, 29, Independence, Minnesota, lärare

Frikyrlig mellanstadielärare som bor på samma plats där hans svenska förfäder slog ner sina bopålar. När släktens farm blev till salu köpte han den då han inte kunde se den hamna i någon annans ägo.

Kyle är oskuld och sparar sig tills att han träffar kvinnan han vill gifta sig med. Tror att Sverige är världens vackraste land.

Louis Larsson, 52, Covington, Kentucky, musiklärare

Intresset för sina svenska rötter växte när Louis dotter föddes. Gick med i en svenskförening i hopp om att få lära sig mer, men där visade det sig mest handla om ”sura typer” som hade knytkalas. Hoppas med sin medverkan få svar på frågor om hur svenskarna är och om Sverige är en plats där han skulle kunna bo.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN