Robert Gustafsson om brandincidenten i kilten på scen: ”Fick släcka med sportdryck”

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MATTIAS JOHANSSON/MADDOC PHOTO
Robert Gustafsson som Kapten Klänning i ”Rolandz på Rondo”.

Robert Gustafsson fick det hett om baken i fredags – bokstavligen talat.

Under egna krogshowen ”Rolandz på Rondo” tog det fyr i karaktären Gregers kilt – ett planerat nummer, men som råkade gå helt överstyr.

– Vi fick släcka med sportdryck. Det blev vår räddning, men det luktade märkligt på scenen efteråt av bränt nylon och sånt, säger Robert Gustafsson till Nöjesbladet.

Robert Gustafsson, 53, uppträder under hösten med egna krogshowen ”Rolandz på Rondo”. Där samsas skådespelarens olika omtyckta karaktärer om scenutrymmet. En av dem är den eldige brandchefen Greger Hawkwind, som i föreställningen är brandansvarig för hela showen.

I fredags fick publiken beskåda hur Robert Gustafsson, i rollen som Greger, satte fyr på sin egen kilt. Numret är inplanerat och ska vara en del av föreställningen – men det ska inte brinna fullt så mycket som det faktiskt började göra.

– Greger låter värmen sprida sig under kilten med Rolandz pyroteknik. Det ska börja glöda och fräsa, men i fredags tog det eld helt enkelt i kilten. Det hade vi inte räknat med. Det var väldigt hett, säger Robert Gustafsson.

”Det blev vår räddning”

Själv var han helt uppe i föreställningen och märkte först inte av den överhettade kilten. Räddningen blev snabbtänkta medarbetare bakom scenen, som insåg allvaret i situationen. Tack vare deras agerande kunde Robert Gustafsson fortsätta som om ingenting hade hänt.

– Vi fick släcka med sportdryck. Det blev vår räddning. Jag kunde släcka det värsta, men det luktade märkligt på scenen efteråt. Typ bränt nylon och sånt, säger han och fortsätter:

– Det är alltid så att jag ska hamna i situationer där skrevet spelar en roll, säger han och nämner en kylig cykelträning som resulterade i att hans ädla delar kröp in i kroppen.

– Publiken hade väldigt roligt, och det hade jag också tills jag märkte att det höll på att gå överstyr. Nu i efterhand var det faktiskt bara roligt. Om jag inte hade varit så snabb i reaktionen hade det kanske blivit lite värre. Då hade det kanske blivit en försäkringsfråga. Det var ju rätt person och klädestyg om man får säga så. En byxa får man inte av sig på samma sätt, men en kilt går ju att släcka.

Blev du inte alls rädd, där och då?

– Nej, man är så pass kall. Man vet att man har marginaler. Det är väldigt tragikomiskt att det är just brandmannen Greger som tar eld, men det stämmer med hans karaktär. Han är en väldigt het och fryntlig, sexuellt frigjord person som tar åt sig av allt som glittrar och fräser. Är det någon som ska börja brinna i den där showen så är det Greger.

Vidtar åtgärder: ”Tjockare mamelucker”

Hösten på Rondo har överlag varit fartfylld och bäddat för märkliga incidenter, berättar Robert Gustafsson.

– Det händer alltid konstiga saker. Vi hade en tant som skrattade så mycket att hon började kräkas, till exempel. I och med att man äter mat innan, så blev det för mycket. Hon fick hjälp av personalen och skrattade och kräktes och skrattade igen och kräktes igen. Men så länge folk skrattar är det okej, tycker jag.

Men hädanefter ska ordentligt med vatten finnas närmare scenkanten, det är en sak som är säker. Robert Gustafsson har vässat säkerheten kring showen.

– Ja, det är redan vidtaget. Det har sytts nya tjockare mamelucker. Det kommer inte att upprepas.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN