Vickan hoppade över krokodilerna på Stockholms slott

Gläntar på dörren till slottets hemligheter: ”Den är allas vår skatt”

Uppdaterad 2022-06-12 | Publicerad 2022-06-11

Kronprinsessan Victoria visar favoritrum och ovärderliga föremål.

Krokodilerna fanns i dörrposten.

Enda sättet att klara sig var att hoppa.

– Nenne och jag hoppade över dörrposten, säger kronprinsessan Victoria.

För SVT har kungafamiljen gläntat på dörren till sin barndom på Stockholms slott. Tittarna får i en dokumentär följa med till delar som inte visas upp för allmänheten.

Nenne, det är kung Carl Gustafs barnsköterska Ingrid Björnberg och kronprinsessan minns hur de lekte, bland annat i Bernadottegalleriet.

– Jag hör ju mina steg när jag var liten och sprang i de här salarna och det är roligt att ha fått uppleva de delarna också., säger Victoria i dokumentären.

Kungen berättar hur det var att växa upp på slottet.

Divanrummet

Flera experter medverkar i programmet och berättar bland annat om franska hantverkare som tvingades göra om sitt jobb när Tre kronor plötsligt brann, benrester från hundratals människor i slottets nedre regioner och det götiska rummet som Oscar I bodde i som kronprins. Tittarna får också följa med uppför en smal trappa som på 1780-talet troligen ledde till Gustav III:s mest privata del.

Till divanrummet där han tog emot enbart särskilt inbjudna gäster på sin moderiktiga möbel. Och dessutom får vi kika in i kung Carl Gustafs lekrum.

Under pandemin, när slottet var stängt, passade Victoria på att lära sig mer av experterna under flera studiebesök.

– Det är fantastiska kulturarv som vi har förmånen att ha i Sverige. Det är enormt att vi har de här miljöerna kvar, givet hur gamla de är. Det är härligt att lära sig mer, att få gå med de annars väldigt uppbokade experterna och lyssna och lära av dem. Det är en fantastisk skatt vi har i Sverige och den är tillgänglig. Den är allas vår skatt, säger hon.

Hemlig gång

Tittarna får också kliva in i prinsessan Sibyllas våning som inte är öppen för allmänheten och också följa med i den hemliga Gråkappegången, där Karl XI ska ha gått för att ta sig till en båt på Strömmen.

– Den är en av de äldsta gångarna som finns i slottsanläggningen och den kan fortfarande användas, säger slottsfogden Erik Kampmann.

Om det spökar på slottet? Kung Carl XVI Gustaf menar att det väl alltid finns ett slottsspöke, men han har själv inte sett något.

– Bor man i så här gamla miljöer där varje rum har mycket av sin egen energi, så det är inte konstigt att energier finns i rum och kring människor och så vidare så ja… varför inte? säger Victoria och ler stort.

Fotnot: Dokumentären ”Kungliga slottet” är uppdelad i två delar och sänds 13 juni i SVT 1 20.00. Det går också att se på SVT Play.

Kungliga slottet i Stockholm rymmer över tusen rum, och flera hundra år kunglig historia.
Rockbjörnen