Guldbaggen hedrade sina döda

Miranda Sigander/TT

Publicerad 2021-01-25

Max von Sydow, Mona Malm och Sven Wollter hedrades under det traditionella In Memoriam-inslaget på Guldbaggegalan. Även nyligen bortgångna Gunnel Lindblom uppmärksammades i sändningen.

Lena Endre, som under kvällen tilldelats en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll, sörjer sina kollegor.

– Jag tänker på Sven Wollter, Mona Malm och Gunnel Lindblom ikväll. Jag har sett upp till alla tre och det känns tomt att de är borta. Det har varit lite chockartat med de tre i följd säger hon till TT.

Två generationer Thunberg

Familjen Thunberg representerades av två generationer på årets Guldbaggegala. Skådespelaren Olof Thunberg– som under sin karriär uppträdde på de flesta av Stockholms stora teaterscener, men också gav sin röst åt tecknade figurer som Bamse, Agaton Sax och Shere Khan i "Djungelboken" – gick bort i februari förra året vid 94 års ålder.

Han uppmärksammades i årets In Memoriam-inslag, medan sondottern och klimataktivisten Greta Thunberg porträtteras i dokumentärfilmen "Greta", som tilldelades en Guldbagge för bästa dokumentär.

Guldbaggegalan hedrade även Max von Sydow, en av Sveriges verkligt stora, internationella filmstjärnor. Han gick bort 2020 vid 90 års ålder efter en lång och mångsidig karriär, som inkluderade filmklassiker som "Utvandrarna", "Det sjunde inseglet" och "Exorcisten" samt tv-serien "Game of Thrones".

En annan gigant som lämnade jordelivet under 2020 var Sven Wollter. I november meddelades att han gått bort med covid-19, vilket sörjdes av många som följt honom genom livet och karriären och alla rollerna – från "Hemsöborna" och "Mannen från Mallorca" till "Änglagård" och "Solsidan".

Hann inte Lindblom

Andra folkkära skådespelare, artister och filmarbetare som gick bort under förra året var bland andra Anita Lindblom, Jörn Donner och Mona Malm. Författarna Maj Sjöwall och Per Olov Enquist uppmärksammandes också på Guldbaggegalan.

Gunnel Lindblom (1931-2021) som gick bort den 24 januari hann inte komma med i In Memorian-segmentet men hon nämndes i tv-sändningen.

LÄS VIDARE