Fotbollsnördarna missade - fotbollsfrågorna!

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

Bästa avsnittet av ”På spåret” hittills den här säsongen.
Helt oväntat missade de tävlande fotbollsnördarna en av fotbollsfrågorna. Fredrik Lindström plockade fram stå upp-takterna gång på gång. Och en Steven Spielberg-film avgjorde tävlingen…

Ny tävlingsgrupp, nya lag, nya temperament.
Då frågorna nog har satts ihop innan SVT vet vilka som tävlar, får man anta att det är en slump vilka lag som får vilka frågor. Nu blev det heller aldrig orättvist, då båda lagen har varsin fotbollsexpert med, journalisten Erik Niva och domaren Jonas Eriksson. Och det märktes. På frågan om vem det var som fransmannen Zinédine Zidane skallade i VM-finalen mot Italien 2006, visste båda förstås inte bara svaret, Marco Materazzi. De gick också igång och hade kunnat prata hur länge som helst om händelsen.
Fast när det blev en fotbollsfråga på nya momentet Listan, kunde högst oväntat ingen av dem pricka in fyra spelare som aldrig hade blivit svenska mästare.
- Det värsta man kan göra, ha fel på sitt specialområde, konstaterade Niva.
Som på sitt sätt, nog avgjorde matchen redan på första resmålet.
Erik Niva påstod att det han hade fruktat mest var frågor om film. Det är hans svarta hål. Men när Kristian Luuk nämnde Steven Spielberg-filmen ”Bridge of spies” (varför inte den svenska titeln ”Spionernas bro”) som en ledtråd redan på åtta poäng och sa att filmens upplösning ägde rum på resmålet, ryckte Niva direkt, då han hade sett den blott ett år gamla filmen.
Där fick hans och Charlotte Gyllenhammars lag ett fyrapoängsförsprång som de andra aldrig kom ifatt.
Så klarade sig lagen:

Erik Niva/Charlotte Gyllenhammar
Han är fotbollsskribent i Aftonbladet och expertkommentator i Viasats sändningar. Hon är konstnär och har varit professor vid Konsthögskolan i Malmö. Inte så samspelta, plockade mest poäng på att de kunde helt olika saker. Fick 34 poäng.

Jonas Eriksson/Åsa Sandell
Han är svensk och internationell fotbollsdomare i världsklass, har dömt många matcher i VM, EM och Champions League. Hon är kulturskribent och före detta proffsboxare. Tävlar för andra året och känns mer samspelta än motståndarna. Fick 30 poäng.
Så bra var musiken:

Mariam the Believer sjöng Leonard Cohen och Queen på ett suggestivt, hest och lite släpigt vis. Första tolkningen var så Marianne Faithfull-liknande, att båda lagen gissade att just hon hade fått låten till skänks av Cohen, att spela in före honom själv. (Rätt svar var Jennifer Warnes).
Svåraste och enklaste frågan: Inget av lagen visste att SVT:s klassiska gympingprogram från 1960-talet hette ”Träna med tv”. En generationsfråga, får man anta.
Bästa repliken: Domaren Fredrik Lindström säger ofta småroliga saker i samband med att han reder ut de rätta svaren. Men i det här programmet högg han några gånger blixtsnabbt i bästa stå upp-komiker-stil. Som när programledaren Kristian Luuk stakade sig flera gånger på fotbollsspelaren Zinédine Zidanes namn.
– Det är som att han heter Sju laxar i en laxask, sa Lindström.

Publicerad: