Shakira i blåsväder – anklagas för att sälja nazistsymbol

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
1 av 2 | Foto: THOMAS SAMSON / AFP
Shakira.

Shakira är mitt uppe i sin världsturné ”El Dorado”.

Artisten säljer kläder, posters och smycken för att lansera turnén.

Men nu har hon tvingats plocka bort ett guldhalsband från kollektionen, efter att fansen rasat över ett nazistliknande hänge.

”Vi ber uppriktigt om ursäkt över den oavsiktliga likheten”, skriver Live Nation på Twitter. 

Fansen rasar mot världsartisten Shakira, 41, som anklagas för att sälja tvivelaktig merchandise i samband med sin El Dorado-turné.

Flera påpekar att ett guldhalsband påminner om den nazistiska symbolen ”schwarze sonne”. Först att upptäcka likheten var den tyska sajten Bento, som menar att symbolen är förbjuden i Tyskland, skriver People. Symbolen finns dock kvar på golvet på slottet Wewelsburg, som var en mötesplats för SS under nazisttiden.

”Whenever, whatever. Gör du ens några egna efterforskningar för de symboler du använder för din världsturné?”, skriver en på Twitter.

”Så Shakira har troligtvis satt en nazisymbol på en av sina turnévaror utan att veta om det. Skrattar ihjäl mig”, twittrar en annan.

Live Nation: ”Oavsiktlig likhet”

Halsbandet har numera plockats bort från Shakiras hemsida. Stjärnan har själv inte gjort något uttalande, men konsertarrangören Live Nation – som också ligger bakom designen på halsbandet – svarar på kritiken.

På Twitter skriver Live Nation att halsbandet hämtade inspiration från en förkolonial symbol:

”Hur som helst har några fans uttryckt oro över att designen har en oavsiktlig likhet med nynazistiska symboler. Vi ber uppriktigt om ursäkt för denna oavsiktliga likhet och har tagit bort föremålet från turnékollektionen helt och hållet.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN