Louise Hoffstens tårar i sista ”Så mycket bättre”: ”Smärtsamt”

Trotsar sjukdomen för att gigga med Linnea Henriksson

Av: Mathilde Albinsson, Torbjörn Ek

Publicerad:

TV4 specialanpassade inspelningarna för att MS-sjuka Louise Hoffsten skulle orka.

Nu gör hon julkonserter tillsammans med nyfunna vännen Linnea Henriksson – men känner hur ”Så mycket bättre” fortsätter att påverka hennes hälsa.

– Jag känner mig lite utpumpad, det tar på krafterna även nu när programmet går, säger hon.

En intensiv sommarvecka gick åt till inspelningen av ”Så mycket bättre”, efter en dryg månads förberedelser där låtar skulle skrivas om, produceras och arrangeras.

För Louise Hoffsten, 53, som lider av den kroniska sjukdomen MS, var arbetet extra uttröttande.

Sista inspelningsdagen, hyllningsprogrammet till Monica Zetterlund som sändes förra lördagen, minns hon med orden:

– Delvis var jag väldigt utmattad, man var så himla trött efter en veckas inspelning. Om man bortser från det så tyckte jag att det var väldigt fint.

”Alla var skittrötta”

Men hon vill betona att det inte bara var hon som var utmattad.

– Alla var skittrötta, säger hon och skrattar.

Hur känner du i efterhand när du sett alla program, är du glad att du gjorde det?

– Jag är jätteglad, jag är väldigt stolt. Alla gjorde sitt bästa med fantastiska tolkningar och över huvud taget rent personligt så som vi har varit mot varandra. Alla har varit väldigt... nu saknar jag ordet... omtänksamma är inte riktigt rätt ord, men ungefär. De var väldigt tillmötesgående. Vi brydde oss om varandra och det var på riktigt, det var ett fint möte, säger hon.

Bjöds in av Linnea

De hon hållit tätast kontakt med efter sommarens inspelningar är Albin Lee Meldau, Charlotte Perrelli och framför allt Linnea Henriksson som hon showar tillsammans med inför julen.

– Jag är med i Linneas julshow på Grand Hotel så henne är jag i ständig kontakt med, säger Louise med ett skratt.

– Hon bjöd in mig att vara med, det gjorde hon redan på Gotland. Hon bjöd in flera stycken av oss. Det är skitkul, jag gillar Linnea. Hon är supermusikalisk och en fin tjej så det är jättehärligt att få vara med i hennes julshow.

1 av 3 | Foto: TV4
Louise Hoffsten i ”Så mycket bättre – återträffen”.

Louise Hoffsten drabbades av den kroniska nervsjukdomen MS, multipel skleros, för över 20 år sedan. För Louise del känner hon ibland av sjukdomen värre i skov. När hon fick frågan om att vara med i ”Så mycket bättre” tvekade hon först till att tacka ja, har hon tidigare sagt till Nöjesbladet.

Bryter ihop: ”Smärtsamt”

I det sista programmet, där artisterna möts igen och minns tillbaka på inspelningsperioden, bryter Louise Hoffsten ihop. Albin Lee Meldau blir tårögd av att återse Louise Hoffstens tolkning av hans egen låt ”Lou Lou” – vilket blir känslosamt även för bluessångerskan.

– Jag kan bara se det jag har problem med. Mina händer, säger hon i programmet och erkänner att det är jobbigt att se sig själv på tv.

– Det är smärtsamt. Nu ska jag inte gråta. Det var viktigt för mig att göra det här programmet. Det var viktigt för mig att framföra låtarna så gott jag kunde. Då är det jobbigt att se sig själv och sina problem. Det blev liksom svart på vitt, hela svenska folket kan se det. Och man försöker dölja, mörka, säger hon och kämpar mot gråten.

Hon förklarar i programmet att den bild hon har av sig själv inte överensstämmer med det hon ser i tv-rutan.

– Det är smärtsamt att se det, och jag ser att jag blivit sämre. Det är skitjobbigt. Men jag vill bara poängtera, att vara med i det här programmet och träffas, betyder något väldigt stort.

Tar på krafterna att se programmen

Var det nån gång under inspelningen som du kände att det inte funkade, att du inte skulle orka?

– Nej, grejen är den att tv gjorde lite anpassningar både för mig och Charlotte i och med att hon var gravid. Så jag behövde inte hänga med på alla grejer som gjordes där. De var väldigt tillmötesgående. Men vi hade ändå som syfte att kunna göra bra tv-program och det är klart att man vill vara med så mycket som möjligt, men jag fick lite dispens.

Det låter som att du är inne i en bra period nu?

– Jag är inne i en bra period, men jag känner mig lite utpumpad på samma gång. Det tar på krafterna även nu när programmet går, man måste uppleva det igen på nåt vis. Man är inte så jättepigg om man säger. Men det är ändå positivt, det är mycket glädje nu när programmen visas och man möter publiken. Det är mycket fina kommentarer, det glädjer mig, folk som kommer fram och uttrycker att de gillar det. Sånt ger kraft, säger Louise Hoffsten.

”Så mycket bättre – återträffen” sänds lördag kl 20.00 i TV4 och TV4 Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE