Lars Wallin om åren av brutal mobbning

I ”Sommar i P1”: Man mulade mig med snö, slog och skrek

Av: Rosanna Berg

Publicerad:

Klänningskreatören Lars Wallin berättar i sitt sommarprat om när han blev mobbad som liten.

Så brutalt att han fick svåra blödningar i magen.

– Jag var ett tacksamt offer som inte högljutt protesterade, säger han i ”Sommar i P1”.

Stjärndesignern Lars Wallin, 54, berättar om sina kreationer och om kärleken till design i ”Sommar i P1”. Men också om de mörka åren som har format honom till den han är i dag.

– När jag gick i åttonde klass blev jag mobbad av ett gäng killar som gick i nian. Ganska brutalt mobbad faktiskt. Man kastade stolar, man mulade mig med snö, slog och skrek glåpord, berättar han i sommarpratet.

Han säger att han var ett ”tacksamt offer som inte högljutt protesterade”, att vuxna såg men aldrig ingrep. Han vågade heller inte berätta för sina föräldrar, och när han kom hem från skolan stängde han in sig på sitt rum.

– Det här resulterade i magproblem med blödningar. Jag hamnade på sjukhus. Det visade sig så småningom att jag hade fått ulcerös kolit, säger han.

Lars Wallin.
Foto: Christine Olsson/TT
Lars Wallin.

”Det här var en mörk period”

Tarminflammationen höll han i schack under något år med hjälp av mediciner.

– På gymnasiet blev jag åter igen mobbad. Fast inte fysiskt den här gången, utan psykiskt. Ni vet det klassiska, att bli sist vald på gympan, eller, jag blev inte ens vald. Jag visste aldrig vilket lag jag tillhörde, jag fanns inte.

Designern berättar att han åter igen hamnade på sjukhus. Men denna gång kunde inte medicinerna stoppa blödningarna i tarmen och han var tvungen att opereras.

– Vid en av de sista operationerna gick allting snett. Det blev en lång sjukhusvistelse, tarmen sprack, jag fick en infektion i operationsärret. Det här var en mörk period, säger han i sommarpratet.

Det som en dag fick mörkret att vända, var lusten till att skapa.

Berättar för första gången

När Aftonbladet pratar med modeskaparen är han pirrig. Det är första gången han berättar sin historia på ett så personligt plan offentligt.

– Jag känner att det har format mig, och det har också format mina kläder och min design. Jag ville dela med mig av alla bitar av mig, för att man då kanske också förstår mitt skapande på ett annat sätt, säger han.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Lars Wallin sommarpratar i P1 onsdag 29 juli.

Att prata om mobbningen har varit tufft och känslosamt.

– För mig har läkningsprocessen från det jag har gått igenom varit att fokusera på det vackra i livet, och det har hjälpt mig väldigt mycket, och det vill jag dela med mig av.

Hur tror du att din historia kan göra skillnad?

– Jag vill inspirera folk till att våga satsa på sina drömmar. Livet är för kort för att man ska fundera så mycket. Man ska inte vara rädd för att misslyckas och man ska bejaka det positiva i livet.

Lars Wallin sommarpratar onsdag 29 juli. ”Sommar i P1” sänds 13.00 varje dag och finns tillgängligt för streaming från 07.00.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN