TV4:s hallåor försvinner ur rutan

Sex hallåor blir tre – som försvinner ur bild – efter 27 år

Uppdaterad 2018-01-10 | Publicerad 2018-01-09

Hallå – och hej då.

TV4 tar bort hallåorna ur tv-rutan – efter 27 år. Beslutet meddelades personalen i går.

– Det stämmer, säger Magnus Törnblom presschef corporate på TV4.

Lucette Rådström har varit hallåa i TV4 sedan 1998.

Nu försvinner TV4:s hallåor från tv-rutorna.

Enligt uppgifter till Nöjesbladet meddelades den berörda personalen vid ett möte i TV4-huset i går att hallåorna endast kommer finnas kvar i röstform mellan programmen. Resten av personalen ska ha informerats i dag.

Magnus Törnblom presschef på TV4 bekräftar uppgifterna och hänvisar sedan vidare till Åsa Barsness, kommunikations- och hr-direktör.

– Reaktionerna bland de berörda medarbetarna blev en blandning av förvåning och förståelse för att vi fortsätter utveckla programpresentationen, säger hon.

Blev det upprörda röster på det mötet? Eller på mötet med resterande personal i dag?

– Nej, det blev det inte.

Ekonomiska skäl

I ett blogginlägg på TV4.se utvecklar hon orsakerna till beslutet.

”Programpresentatörerna har varit en viktig del av TV4:s och Sjuans identitet. De har också varit en viktig och uppskattad del av själva tittarkontakten. Men tittar- och konsumtionsbeteendena har förändrats, liksom dialogen med tittarna. Idag ser flöden mellan innehåll, kanaler och tjänster annorlunda ut, och tittardialogen sker nu nästan dygnet runt, på sociala medier. Under våren har det därför blivit dags också för TV4 och Sjuan att förändra programpresentatörsrollen, och gå från det traditionella bildhallåt, till ett mer flexibelt och modernt rösthallå”, skriver hon.

Där nämns inte ekonomi som en orsak, är det inte det?

– Den viktigaste anledningen är att vi fortsätter att utveckla vår programpresentation men det finns såklart även en viss effektivisering ekonomiskt i det, säger hon till Nöjesbladet.

”Runt tio jobbar med detta”

Enligt uppgift till Nöjesbladet kommer sex hallåor bli tre, vad som händer med de som petas förhandlas nu. Åsa Barsness vill varken bekräfta eller dementera det.

– Det är alldeles för tidigt att säga, vi har ju precis gått ut med den här informationen. Totalt sett är det ett tiotal personer som på olika sätt jobbar med detta, säger hon.

Vi har uppgifter om att det är fyra fastanställda personer som berörs, kan det vara så?

– Det kan det vara. Jag får återkomma med det.

Vi har uppgifter om att tre personer kommer få vara kvar, stämmer det?

– Det är för tidigt att säga.

Vad kan tänkas hända med de som inte får vara kvar i programpresentationen?

– Det är för tidigt att säga, men vi hoppas naturligtvis att vi ska kunna hitta bra lösningar för alla.

”Donald Trump är ju president”

Ändringarna kommer synas i rutan inom ett par månader.

– Under våren, när det blir aktuellt kommer våra tittare få veta det.

Hon är medveten om att beslutet kan röra upp känslor i tv-soffan:

”Det finns så klart de som kommer att sakna programpresentatörerna i den form som vi är vana idag. Men vår förhoppning och övertygelse är att det rösthallå som under våren kommer att ersätta dagens bildhallå även framöver ska vara den tydligaste, mest personliga och uppskattade guiden för alla våra tittare och användare”, skriver hon i TV4-bloggen.

Nöjesbladets tv-expert Jan-Olov Andersson tar saken med ro.

– Vi måste sätta det i perspektiv, Donald Trump är president i USA och vi har den största flyktingkatastrofen någonsin. Då spelar inte hallåornas varande eller icke varande någon roll, säger han.

”Det pågår förhandlingar”

Hallåorna har varit ett fast inslag i TV4 sedan starten 1990. SVT fattade samma beslut kring sina hallåor 2012, för att ”modernisera” SVT enligt dåvarande kommunikationsdirektören Helga Baagøe.

– Det är många som är upprörda och tycker det är helt åt fanders. Både på SVT kommunikation, inom företaget, bland programledare och folk, sa SVT-hallåan Justine Kirk till Nöjesbladet då.

Följ ämnen i artikeln