Han: impad – hon: livrädd

Publicerad 2015-09-25

Ola Rapace och Martina Haag om varandra och att spela in den romantiska komedin ”Glada hälsningar från Missångerträsk”

Martina Haag, 51, och Ola Rapace­, 43, är biohöstens mest oväntade kärlekspar i ”Glada hälsningar från Missångerträsk”.

Han var lite imponerad av henne, på avstånd. Hon var livrädd för honom, innan de träffades.

Nöjesbladet träffade dem för ett samtal om allt från nakenscener till Ola Rapaces nya karriär – i Frankrike.

Filmen, som bygger på Martina Haags roman och har premiär i dag, är en romantisk komedi som utspelas i Norrbotten. Singeltjej från Stockholm med stor barnlängtan, möter enstörig och skäggig same och renskötare.

Skrev roll till sig själv

Martina Haag är uppvuxen på Lidingö, har skrivit framgångsrika böcker, vunnit ”På spåret” med exmaken Erik Haag (som hon har fyra barn med) och de två största skådespelarrollerna i karriären, nya filmen och ”Underbar och älskad av alla”, de skrev hon till sig själv.

Ola Rapace kommer från Stockholms norra förorter. Har två barn med kända skådespelerskor (Malin Morgan, Noomi Rapace), har gjort massor av hyllade film- och tv-roller och har efter James Bond-filmen ”Skyfall” en internationell karriär.

Vad tänkte ni om varandra innan ni träffades?

– Jag var bara lite impad av Martina på avstånd. Hon verkade vara smart. Ha en bra diagnos (skratt), säger Ola.

”Kändes sträng”

– Jag var väldigt rädd för Ola inför provfilmningen. Han kändes så himla sträng och bestämd. Och han är asbegåvad, han kanske skulle tycka ”vem är du att spela mot mig?”, säger Martina.

– Sedan gjorde vi en tagning, det bara satt från början med Ola, säger Martina.

”En droghallucination”

Ola, man förknippar inte direkt dig med romantiska komedier?

– Nä, och varför inte det?

Du kanske blev avskräckt av ­fiaskot ”Allt om min buske”?

– Nä, jag vet inte om det var en romantisk komedi ens, snarare en droghallucination. Men jag respekterar de tjejerna (Martina Bigert, Maria Thulin, som sedan gjorde mer lyckade tv-serien ”Gynekologen i Askim”) och deras försök att göra någonting annorlunda. Jag är inte så intresserad av om det blir bra eller dåligt, det är ditt jobb att tycka till om det. Mitt jobb är att göra saker som kanske är läskiga eller oväntade. Att bryta ny mark.

– Jag är väldigt förtjust i de här lite nyare romantiska komedierna som är lite smartare och som är gjorda av tjejer som skriver sina egna roller. Som ”Bridesmaids”. Jag vill på samma sätt försöka bana väg för att tjejer ska våga göra det, säger Martina Haag.

Kylan ett problem

Båda led av att det var fruktansvärt kallt när de filmade. Det orsakade problem med Ola Rapaces lösskägg. Och Martina Haags rollfigur, bortkommen stockholmstjej som hon ska vara, är ofta för tunt klädd.

Martina, i denna kyla, varför kom du då på att ni bara måste ha en scen där du tar av dig utomhus och visar tuttarna också?

– Såg du dom? (skratt)

”Inte en stor grej”

– Jag ville få ett kvitto på att karaktärerna verkligen fått till det. Sedan tycker jag inte det är så stor grej. Som skådespelare lånar man ut hela sin kropp till filmen.

– Jag var mer nervös för om vi skulle kyssas på riktigt eller inte. Det blir ju bättre för filmens skull.

Ola Rapace tycker det var befriande att jobba med Martina.

– Det finns många exempel på skådespelare som ska gardera sig mot att vara sårbara. Jag har svårt att respektera dem som bara fegar ur hela tiden. Som säger: ”Det är för jobbigt, för varmt, för kallt eller nu tog du mig på fittan”. Det var aldrig något krångel med Martina, varken i intima scener eller när vi åkte skoter, säger Ola.

Ola Rapace om…

… sina två huvud­roller i Frankrike

– Jag har jobbat där ett helt år. Först i filmen ”Arès. Den utspelas 30 år framåt i tiden, i ett Europa som fallit sönder och ägs av storföretag. Dopingen har släppts fri och jag spelar en slags framtids-MMA-fighter som används som reklampelare.

– Sedan har jag gjort tv-serien ”Section Zéro”. Skaparen Olivier Marchals förra serie var gigantisk i Frankrike. Den här utspelas i en nära framtid, i ett Europa som är fullständigt knas. Jag leder en slags motståndsrörelse som ska rädda världen. Det är det roligaste jag har gjort.

… att spela same

– Det är jävligt tuffa killar, jag blev lite överraskad av de hårda villkor de lever under och cowboymentaliteten. Om det sedan blir lite schabloner eller inte, det är inte så farligt, då får man leka med dem.

… filmen som inte blev av, om Bo Högberg och Anita Lindblom

– Jag släpper aldrig den, det har jag sagt förut, kom ihåg det. Den ligger inte inom en nära framtid. Men jag släpper den inte. Jag kanske redan är för gammal för att spela honom, då får jag väl regissera i stället, filmen ska göras.

Martina Haag om…

… nya tv-serien ”Det handlar om oss”

– Den handlar om mobbning. Musse Hassel­valls avsnitt vänder sig till de yngre, medan mina avsnitt vänder sig till föräldrar och ger lite handfast vägledning vad man kan göra. Serien är producerad för UR och visas i SVT med start onsdag 7 oktober.

… rykten om att nya romanen är en självbiografisk skilsmässobok

– Jag utgår alltid från mig själv när jag skriver. Men det är en roman. Det är kanske alltid någon som blir sur, men det är inte en sådan bok, det är en bok att bli modig av.

… att ge en trovärdig bild av samernas liv

– Redan när jag skrev boken var jag i Norrland och gjorde research, just för att inte göra en schablonbild. Det kanske är lite bättre nu, men förr var det ju så i skolböckerna att det var tre sidor om indianerna – och bara en faktaruta om samerna. Jag fick faktiskt uppslaget till miljön när mina barn skrev om renskötare i skolan.

Följ ämnen i artikeln