Rebecca och Fiona om konflikten med jättebolaget

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
”Sommar i P1” med Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick.

NÖJE

Rebecca och Fiona älskar sitt yrkesval – men är inte alltid helt förtjusta i musikbranschen.

I ”Sommar i P1” berättar de om hur de tampas med en mansstyrd värld och sina egna erfarenheter av Metoo.

– Det är äckligt att få sms från en manlig kollega som vill ha nakenbilder, säger Rebecca Scheja i programmet.

2015 skrev Rebecca och Fiona ett internationellt avtal med SONY/RCA, ett av världens största skivbolag, med sikte på att lansera sig på bredare front i USA.

– 2015 hade vi under en längre period känt oss missnöjda med vår situation. Det kändes som att de runtomkring oss hade slutat bry sig om vilka låtar vi släppte. Engagemanget saknades. Trots att vi hade varit på samma skivbolag i sju år, stod vi och trampade vatten. Vår dröm var ju att utvecklas musikaliskt, skriva och producera åt andra artister. Sådant som killarna på samma skivbolag brukade få chansen att göra efter några år, säger Rebecca Scheja i Sommar i P1 och fortsätter:

– Jag vet att jag låter konspirationsteoretisk, men det är så sjukt få kvinnor i musikbranschen. När chansen att signa i USA dök upp så tog vi den. Kanske kunde vi fucka hela systemet och slå stort där istället. Skulle det ge oss tillräckligt mycket mandat för att göra exakt det där vi drömde om?

Skulle stöpas om

Så blev det inte riktigt. Ganska snart smulades drömmen sönder – igen.

– I stället för att gå in i studion och göra det vi älskar, skapa musik, skulle vi stöpas om, säger Fiona FitzPatrick och fortsätter:

– Jag minns en fotografering i New York sommaren 2015. Jag står och fryser i en luftkonditionerad studio. Jag är klädd i bara bh och trosor i guldlamé och jag har ett diadem med kattöron på huvudet.

De övertalades in i medieträning och uppmanades att sluta prata politik. För första gången fotograferades Rebecca och Fiona var för sig, i något som i slutänden skulle klippas ihop till ”en sexig bild”, enligt fotografen.

Startade eget bolag

– Det vi trodde skulle bli vår nystart hade inte alls blivit som vi tänkt oss. Vi bytte blickar och nickade mot varandra – vi måste göra något åt det här.

Det blev början på något nytt. Efter en lång och krånglig process bildade duon det egna bolaget Big Romantic Music AB i februari 2018 som enligt bolagsbeskrivningen ska bedriva musikproduktion, artistutveckling och förlagsverksamhet. I en intervju med Nöjesguiden har de tidigare berättat hur de startade bolaget för att hjälpa unga kvinnor in i branschen.

I ”Sommar i P1” reflekterar de även hur hösten Metoo-våg genomsyrat deras egen bransch.

– Det är äckligt att få ett sms från en manlig kollega som vill ha nakenbilder. Eller när ljudteknikerns enda respons efter en soundcheck är att han blev kåt när du sjöng. Och när en känd svensk producent körde upp sin hand under min kjol på en nattklubb i Hollywood efter en lång dags arbete i studion, så var det inte bara kränkande mot mig som person. All yrkesmässig stolthet jag hade känt över att jag som musikproducent hade fått jobba ihop med ett sådant toppnamn rann snabbt ut över golvet som en spilld redbull vodka, säger Rebecca Scheja.

Men i och med alla historier, alla kvinnor vars röster fått höras den senaste tiden, tror duon stenhårt på att en förändring kommer att ske.

– Patriarkatet kommer att falla och det kommer att göra det inom vår livstid, säger de.

”Sommar i P1” släpps som podd klockan 07:00 och sänds i P1 klockan 13:00.

Publicerad:

LÄS VIDARE