Skådespelarens hemska förlossning

”Han visste inte om jag och barnet skulle överleva”

Av: Rasmus Karlsson

Publicerad:

NÖJE

Moa Gammel minns sin graviditet med glädje.

Men förlossningen var minst sagt kaosartad.

– Jag kan fortfarande bli väldigt arg när jag tänker på det, säger hon till magasinet Mama.

Den 21 februari 2016 blev skådespelaren Moa Gammel, 39, igångsatt och efter flera timmars värkarbete födde hon sonen Nateo, 4. Hon gick över tiden två veckor efter att barnmorskan satte stopp för kejsarsnitt. I magasinet Mama berättar hon om förlossningen.

– Man inser att förlossningsvården är eftersatt när det är så svårt att få kejsarsnitt. I stället för att Nateo fick födas under kontrollerade former med ett planerat kejsarsnitt så gick hans hjärtslag ner, jag svimmade av, det var blod i hela rummet och man beslutade om ett akutsnitt. Kunde jag inte ha fått slippa det?, säger hon.

”Största bebisen på avdelningen”

Under Moa Gammels graviditet hade hon inga bekymmer och minns tiden med glädje. När ultraljudet hade genomförts visade det sig att Nateo var ett stort barn.

– Min man är ganska liten, och jag är inte heller särskilt lång, så jag vet inte vad som hände. Men Nateo vägde över fem kilo och var 56 centimeter lång. Största bebisen på avdelningen det året, har vi fått höra efteråt, säger hon till magasinet.

Skådespelaren Moa Gammel fick göra akut kejsarsnitt när hon födde sonen Nateo, 4.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Skådespelaren Moa Gammel fick göra akut kejsarsnitt när hon födde sonen Nateo, 4.

Grät på toaletten

Efter den turbulenta förlossningen tog det ett tag innan Moa och maken Victor Ginsburg Müller, 36, återhämtade sig.

– Både jag och Victor var väldigt chockade ganska lång tid efteråt. När allt var som mest dramatiskt under förlossningen gick han in på toaletten och grät. Han visste inte om jag och barnet skulle överleva. Det finns ju någon sjuk idé om att det ska vara naturligt att föda vaginalt. Det är snarare ganska barbariskt, framför allt för en förstföderska som inte alls är beredd på vad det kan innebära, säger hon.

Aftonbladet har varit i kontakt med Moa Gammel som inte har några ytterligare kommentarer.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN