Ruben Östlund om nya filmen: ”Är mest nöjd med ap-scenen”

Se trailern här: ”Jag hoppas att folk ser humorn i filmen”

Av: Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:

I augusti har Ruben Östlunds nya film ”The square” premiär.

Själv är han mest nöjd med scenen där en apimitatör hoppar på middagsborden.

– Jag hoppas att folk ser humorn i filmen, säger han till Nöjesbladet.

1 av 3 | Foto: The Square
The Square.

”En satirisk studie över människans dilemma vi hamnar i när vi ska försöka ta ansvar och vara goda människor”.

Så beskriver regissören Ruben Östlund själv sin nya film ”The square”. Egentligen tycker han att det krävs en längre utläggning för att förklara vad han vill säga med filmen.

– Men kortfattat kan man säga att man vill väcka frågeställningar om humanistiska värderingar, säger han till Nöjesbladet.

Filmen, som hade premiär på årets filmfestival i Cannes, vann en guldpalm under den prestigefyllda festivalen.

– Det är nästan så att man glömmer bort det emellanåt. Men så blir man otroligt glad när man minns ’vad gjorde jag förra månaden?’. ’Just det, då var jag i Cannes och vann guldpalmen’. Jag får fortfarande väldigt mycket energi av det men man är ju tillbaka i någon sorts vardagsliv.

Är mest nöjd med apan

Själva priset turnérar runt bland de personer som varit med i filmteamet. Ruben Östlund liknar det vid den turné Stanley Cup-pokalen gör efter att ett hockeylag vinner NHL.

– Vi kommer att ha med den på en liten turné när vi har premiär för filmen runt om i Sverige. Sen ska den väl få komma hem till mig också.

I filmen finns en 11 minuter lång scen där den amerikanska skådespelaren och apimitatören Terry Notary iklär sig rollen som apa och våldsamt studsar upp på middagsborden. Enligt Östlund är den central i filmen.

– Mest nöjd är jag med apimitations-scenen. Den är otroligt fin. Vanligtvis är han med i ”Planet of the Apes” och ”Kong: Skull Island”. Men då har han ju en motion-capture-dräkt på sig. Då får han alltid 3D hud och päls. Men den här gången får han vara med i egen person.

Vad var svårast med att göra den här filmen?

– Att kombinera en viktig frågeställning med humor var en stor utmaning.

Hur hoppas du att filmen ska tas emot i Sverige?

– Jag hoppas att folk ser humorn i den och att man ser den som en väldigt underhållande film. Och att man också diskuterar innehållet när man sett den. Jag brukar tycka att det är kul att det blir lite debatt efter mina filmer och jag hoppas att det blir det den här gången också.

The Square har premiär i Sverige den 25 augusti.

Publicerad: