Bert-Åke Varg om hälsan – tvingas gå på dialys

”Jag är snart 90 år, man tappar ju kraft”

Publicerad:
Uppdaterad:
Skådespelaren Bert-Åke Varg.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Skådespelaren Bert-Åke Varg.

NÖJE

Folkkäre skådespelaren Bert-Åke Varg, 88, tvingas gå på regelbunden dialys.

Trots läkarnas förmaningar drog han på det in i det sista, men insåg sedan att det inte fanns någon återvändo.

– Det här måste jag göra livet ut, säger han till Aftonbladet.

Båtlivet med allt vad det innebär är något som ligger den folkkäre skådespelaren Bert-Åke Varg, 88, varmt om hjärtat. Han har ägt ett flertal båtar genom åren, exempelvis slog han till på ögonstenen Freja II som införskaffades i samband med finalen av SVT:s populära långkörare ”Rederiet”.

Men nu är den eran ett minne blott för Bert-Åke Varg som har beslutat sig för att sälja båten Jullan III, som är döpt efter hustrun Julianna Varg. Anledningen stavas sviktande hälsa.

– Jag är inte i tillräckligt bra form och kan inte utnyttja den. Det är nya tider och det är ingenting att göra åt och det är bara att gilla läget. Det är inte värre än så, förklarar Bert-Åke Varg över telefon och medger utan omsvep att det trots allt känns vemodigt.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bert-Åke Varg.

”Dialys livet ut”

– Det är synd. Nu när man så att säga är ledig och inte behöver jobba skulle man kunna ta båten och åka iväg lite när som. Vi har åkt iväg så mycket, som till Kalmar, Öland och längs med Göta Kanal. För att inte tala om Stockholms skärgård, inget slår det.

Du mår inte så bra och går på dialys sedan en tid tillbaka?

– Så är det. Jag går på dialys och det här måste jag göra livet ut. Jag har gjort det sedan i mars. Jag brukar säga att jag jobbar tre gånger i veckan. Men vad fan, det är bara att köra på. Man kan inte hålla på att gnälla och man kan inte springa runt och oroa sig.

Känns det jobbigt?

– Det är bara att ställa in sig på det. Man har ju bara ett alternativ.

Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bert-Åke Varg med hustrun Juliana på nöjesprofilen Hasse Wallmans begravning i Värmdö kyrka 2014.

”Tappade matlusten”

Hur började allt?

– Det var en stor trötthet och jag tappade också matlusten och smaken var inte densamma. Det var en jobbig period när jag gick hos doktorn, jag var hos en specialist på Karolinska.

Vi vet ju att läkarna var på dig ett tag, men du ville inte?

– Nej, precis, jag väntade så länge jag kunde. Man ska ligga i den där sängen och minst halva dagen går och man mår inte bra förrän dagen efter. Det är så det är, åtminstone är det så för mig. Och så ska det stickas med nålar varje gång på flera olika ställen. 

Bert-Åke Varg hymlar inte med att situationen är tärande.

– Men dagen efter behandlingen och under lördagen och söndagen när jag är ledig från ”jobbet” så går det bra. Men jag är snart 90 år, man tappar ju kraft. 

Har bara en njure

Bert-Åke Varg har dessutom bara en njure. Men det fick han reda på först i 60-årsåldern, vilket kom som en smärre chock. 

– Jag låg jag på en brits och läkarna kom och frågade om jag hade opererat mig. Det hade jag ju inte. Då sa de att de hade sett rätt och att jag bara hade en njure men att den var stor och fin. Då sa jag ”hellre en bra njure än två dåliga”. 

Men du låter väldigt pigg och det känns verkligen som du är med i matchen?

– Ja, verkligen. Jag är väldigt tacksam för att huvudet fungerar. Jag är vid gott mod.

RS-virus och ambulansfärd

Förra våren drabbades Bert-Åke Varg av ett RS-virus, något han drog på sig i samband med inspelningarna av ”Åreakuten”. Kort därefter blev han dålig och fick till slut svåra problem med andningen. Alltsammans slutade med en akut ambulansfärd till sjukhuset.

– Jag var själv då och när man inte kan andas ligger man jävligt nära panikens gräns. Det var en obehaglig känsla. Väldigt obehaglig. Och man blev lite småskraj… Men kommer ambulansen har man alltid möjlighet att få hjälp, säger han. Man ville komma in till sjukhus så fort som möjligt och komma under vård. Är man väl inne på sjukhus har man ju alla möjligheter. Och då blev jag lugn, sa han då till Aftonbladet.

Foto: CARL-JOHAN SÖDER/SVT
”Rederiet”.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN