Så minns vännerna Hans Alfredson

Av: Benjamin Ekroth, Josefin Silverberg, Karin Ahlborg, Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Han har varit en legendar inom svensk underhållning sedan 60-talet.

Nu sörjer vännerna Hasse Alfredson.

– Han var så mångbegåvad och rolig och precis som alla stora komiker också med en djup svärta, säger Tommy Körberg.

Lill Lindfors.
Lill Lindfors.

Lill Lindfors, 77, sångerska och aktris som gjort många jobb ihop med Hasse Alfredson:

– Han var en ljuvlig person, det är väldigt tråkigt att höra att han är borta. Jag skulle beskriva Hasse som en humoristisk humanist med barnasinnet i behåll. Jag tänker att om Hasse och Tage möts i himlen nu så kommer de att få världen att se lite bättre ut.

– Vi har gjort så många olika saker ihop, jag kom att tänka på ett program som hette ”Kvällen är din”. Det var HasseåTage, Magnus och Brasse, Gösta Bernhard och Kar de Mumma och så fick jag vara med på ett litet hörn. Det är bara jag kvar av det gänget men de lever ju fortfarande kvar i allra högsta grad.

– När jag tänker på Hasse så tänker jag att han var så klarsynt och före sin tid. Han gjorde ”Du gamla, du fria” för så många år sedan som handlade om romer och ”Vargens tid” som ju är högaktuell i dagens flyktingfråga. Jag har så starka minnen av honom.

Foto: Anna Tärnhuvud / AFTONBLADET / 85705
Tommy Körberg.

Tommy Körberg, 69, träffade vännen Hasse senast på Gösta Ekmans begravning i maj i år.

– Jag satt bredvid honom och Gunilla, men jag tror inte att han kände igen mig. Man såg på hela honom... han har varit dålig i flera år.

Körberg och Alfredson jobbade bland annat ihop med revyn ”Svea hund”.

– Han var en av våra största underhållare på alla plan. Han var så mångbegåvad och rolig och precis som alla stora komiker också med en djup svärta. Han var underfundig och fnissig som fan. Jag minns under ”Svea hund” så var det alltid han som försökte spräcka oss andra och få oss att skratta, men det var alltid han som började garva själv.

– Han var en tusenkonstnär, det finns ingen som tar upp hans mantel. Inte på väldigt länge, inte under min livstid i alla fall, det kan jag inte tänka mig. Men det är en förutsättning med livet, att man dör. That’s life, som Frank Sinatra sa, säger Tommy Körberg.

Johan Rabaeus.

Även Johan Rabaeus, 70, träffade vännen Hasse senast på Gösta Ekmans begravning. Nu delar han sin sorg med hela svenska folket.

– Jag beklagar sorgen, det berör oss alla, säger han.

– Det är otroligt sorgligt, det är en gigant som har gått ur tiden, en hel epok som försvinner. Han har gjort ett sånt enormt avtryck på alla människor i det här landet. Spontant tänker jag på hans samhällsengagemang, som ju var så begåvat, så kul. Fy fan vad bra. Jag tror inte det går att förstå hur mycket han har betytt, också för vår identitet, vad det är att vara svensk. De var två intellektuella herrar, Hasse och Tage, som kombinerade det med en folklighet och nådde ut.

Vicky von der Lancken, 75, teaterproducent, producerade Hans Alfredsons revy ”Tingel tangel” i slutet av 1980-talet.

– Så sorgligt. Det var något av det roligaste jag fått göra när vi gjorde ”Tingel tangel” tillsammans med Povel Ramel. För mig tror jag att det är det mest betydelsefulla som jag har fått göra. De gav mig chansen att få vara med i en sån fantastisk föreställning. Hasse Alfredson har betytt oerhört mycket för mig. Att jag fick arbeta med någon som jag sett upp till från att jag som 15-åring började titta på underhållning. Att ha fått arbeta med honom, och den glädje han förmedlade, så kul vi hade. Han var alldeles speciell och unik.

Malena Ernman skriver på Facebook:

”En legend har gått ur tiden. Vila i frid - en av våra största. Nånsin.”

Tina Ahlin tillsammans med Hasse Alfredson.

Musikern och skådespelaren Tina Ahlin, 50, arbetade tillsammans med Hasse Alfredson i en mängd uppsättningar, bland annat revyn ”Prins korv under taket” i slutet av 90-talet. Tina träffade Hasse senast för några veckor sedan när hon åkte hem och hälsade på honom.

– Det är lite svårt att samla orden just nu, känns ledset och overkligt. Åren tillsammans med Hasse har gjort outplånliga intryck på mig. Ovärderliga minnen som jag kommer att bevara i mitt hjärta resten av livet, säger hon.

– Han hade en sällsam förmåga att göra sina kollegor trygga. Jag hade glädjen att få arbeta med Hasse under några års tid i olika sammanhang, alltifrån Skansen och Dramaten till revy och julshow och känner bara stor ödmjukhet och lycka för den tiden. Hasse hade den där fantastiska förmågan att få alla att trivas och bli trygga hur nervös man än var, till slut stod man där och gjorde sketcher, dansade och sjöng opera. Han hade en förmåga att lyfta sina kollegor. Det var väldigt roligt på scenen med honom eftersom kvällarna heller aldrig blev riktigt lika. Han improviserade mycket och skrev nya julverser och gjorde små hyss. Och var alltid väldigt generös. Han var en ovanligt, ovanligt snäll och fin människa som också stöttade när det behövdes. Känns väldigt ledset idag.

Waldemar Bergendahl, 84, producerade ”P&B” som Hans Alfredson regisserade. Han var även produktionsledare för hyllade ”Den enfaldige mördaren” med Stellan Skarsgård i huvudrollen. Tillsammans med Skarsgård och Hasse Alfredson tog han emot pris för filmen i Cannes 1982.

– Han var verkligen en fantastisk människa. Vi jobbade ihop under många år och var goda vänner på jobbet även om vi inte umgicks privat. Han var suverän att jobba med, vänlig och rolig. Jag har saknat honom under de senaste tio åren när han inte filmat längre.

Stefan Wermelin, 71, skrev tillsammans med Staffan Schöier boken ”Hasse & Tage: Svenska ord & co : saga & sanning”.

– Jag kommer minnas hans sätt att framföra grejer på. Det fantastiska med honom var att han hade problem med att minnas texter och därför hittade på under tiden. Då blev det ofta bättre än originaltexten, han var aldrig svarslös. Hasse och Tage totaldominerade svensk underhållning under 60-talet och under lång tid framöver och har en oerhörd hög kvalité som håller än idag och fortfarande går att visa. Det var magiskt att få komma till stugan på Söders höjder och intervjua Hasse. De hade en hel vind med klippgrejer – åttameterstravar. Det känns som att en epok har gått i graven.

Foto: Andreas Hillergren / Andreas Hillergren
Claes Malmberg.

Komikern Claes Malmberg, 56, jobbade bland annat med Hans Alfredson i SVT:s julkalender 1998.

– Han är en ikon för oss alla. Han är en av de största inom sitt gebit. Han var en stor humanistisk person som gjort oerhört mycket för svensk kultur. Det är alltid roligt att få jobba med människor som har med sig den historien och den visdomen. Sen hade han det som jag inspirerades mest av – han var en extremt skicklig improvisatör.

Claes Malmberg minns även Hans Alfredson från tv-rutan under uppväxten.

– Det känns som om han var mer än en författare, artist och regissör. Han var någon form av livsfilosof mitt i alltihop. Som person hade han så mycket: Han var inte bara humorist. Han och Tage Danielsson hade en extremt djup medkänsla och en humanistisk grundsyn som jag tycker saknas i dag – en humor som byggde på att bygga upp i stället för att riva ner. De gjorde mänskligheten lite snällare och klokare.

Philip Zandén, 63, spelade mot Hasse Alfredson i filmen ”Falsk som vatten” från 1985.

– Det var en stor upplevelse, Hasse var en stor idol och hjälte och jag kommer minnas honom som väldigt generös. Vi filmade i Tomelilla och bodde på hans gård och åt god mat. Jag kommer ihåg hur han på en ledig dag tog med oss och körde runt och visade upp Skåne, säger han.

Thage G Peterson, 83, politiker, före detta minister och talman i riksdagen arbetade tillsammans med Hans Alfredson för att ta hem de svenska trupperna från Afghanistan för drygt 10 år sedan.

– Vi hade flera samtal om fredsfrågor och det var alltid meningsfullt att tala med honom för han var en fredsvän på djupet. Han var ständigt oroad över att freden var satt på undantag. 

Som chef för Folkets hus-rörelsen hade Peterson kontakt med både Hans Alfredson och Tage Danielsson:

– Det var väldigt trevliga samtal. Även om de skämtade om allt var det ironi på ett intellektuellt sätt. Det var berikande för livet att ha samtal med Hasse. 

Samarbetet minns Peterson med värme.

– Han hade en gränslös vänskap. Jag tror inte han ville någon människa illa. Han förkunnade innerst inne humanism och kärlek – men när han verkligen ville kunde han säga ifrån med sina texter. 

– Det är bra med såna förebilder. I dag skulle Hans behövas i det vardagliga arbetet eftersom världen är lite ond just nu.

Foto: Johan Söderlund
Börje Ahlstedt.

Börje Ahlstedt, 78, skådespelare och regissör. Han arbetade med Alfredson både på teater och film – inte minst med Alfredson som regissör – och menar att Alfredson hade en bred och mänsklig talang. 

– Hasse var människan som kombinerade svart och vitt, plus och minus. Han fick folk att skratta, men samtidigt anade man den djupaste sorg mitt i skrattet. Det är för mig det största som finns i livet, komiken. Och det är den största begåvningen att kunna kombinera glädje och sorg. Han hade sorgen i sig och därför kunde han vara så rolig. Han skrattade liksom aldrig själv åt sina skämt utan han lät andra njuta av hans humor. 

Publicerad:

LÄS VIDARE