1,8 miljoner hushåll riskerar att förlora kanaler vid midnatt

”Det ser sorgligt nog ut som att inget nytt avtal är i sikte”

Av: Agnes Aronsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
”Det ser sorligt nog ut som att inget nytt avtal är i sikte”, meddelar Henriette Zeuchner, VD för Discovery Networks.

Förhandlingarna är på väg att stranda.

Vid midnatt riskerar 1,8 miljoner svenska hushåll att tappa stora favoritkanaler.

– Det ser sorgligt nog ut som att inget nytt avtal är i sikte, meddelar Henriette Zeuchner, VD för Discovery Networks Sweden.

Nästan halva Sveriges befolkning riskerar att vid midnatt bli utan sina favoritprogram. Com Hem/Boxer och Discovery Networks sitter just nu i förhandlingar om ett nytt avtal, men parterna är inte i närheten av att komma överens. I natt löper det nuvarande kontraktet ut, och har de inte nått en överenskommelse innan dess förlorar tittarna Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Eurosport, Discovery Channel och Animal Planet.

”Just nu lägger Com Hem/Boxer stor energi på att leka kurragömma med sina kunder – nära hälften av Sveriges befolkning. Och signalerna vi får är att de egentligen inte vill förhandla med oss, så det ser sorgligt nog ut som att inget nytt avtal är i sikte”, hälsar Henriette Zeuchner, VD för Discovery Networks Sweden.

”Håller på att förhandla”

Då Nöjesbladet når Fredrik Hallstan, presschef för Com Hem/Boxer, förklarar han att förlängningen skulle vara till på måndag.

– Vi håller på att förhandla, jag är inte i det rummet och det verkar som att Henrietta heller inte är det. Vår förhoppning är att det löser sig under dagen, men vi har bett Discovery om en förlängning av avtalet till på måndag så att vi kan förhandla över helgen. Då kan våra kunder fortsätta se kanalernas program över helgen, förklarar Fredrik Hallstan.

Discovery Networks vill ha en ökad summa pengar för att Com Hem ska få lov att sända deras kanaler. I måndags skickade Discovery Network ett nytt erbjudande till Com Hem/Boxer, meddelar Henriette Zeuchner.

– De har använt metaforen att det kommer kosta en kaffekopp mer per hushåll, vilket de även sagt vid tidigare förhandlingar med exempelvis Telia. Det stämmer inte, det är i sådana fall en väldigt dyr kopp kaffe, understryker Fredrik.

”Direkt oanständigt”

Henriette menar dock att ComHem/Boxers ovilja att betala snarare handlar om maktspel än summan i sig.

”Com Hem/Boxer kontrollerar idag över 50 procent av den svenska TV-marknaden. Just nu använder de sin fulla kraft på marknaden - och sin grindvaktsroll mellan våra program och TV-tittarna – för att diktera villkoren för ett avtal. Det är direkt oanständigt”, säger Henriette Zeuchner.

Fredrik Hallstan håller med om att det rör sig om ett maktspel, men anser snarare att det är från Discovery Networks sida.

– Det är trots allt inte första gången det händer att kanaler är nära att släckas ner. Det är femte gången för discovery. Jag är inte förvånad över att de använder samma terminologi som de använt i övriga förhandlingar. Jag skulle säga att det här är en utarbetat utpressningsstrategi från deras sida.

Hur stor är risken att kanalerna släcks ned vid midnatt?

– Det kan egentligen bara Henrietta svara på. Vi har erbjudit att betala för helgen enligt det avtal vi har nu, alternativt retroaktivt då förhandlingarna är avslutade. Men de verkar tydliga med att de vill släcka ner vid midnatt. Det vill inte vi, vi vill fortsätta förhandla, för våra kunders bästa.

Ifall förhandlingsförsöken visar sig vara fruktlösa har Comhem/Boxer dock redan beslutat vilka ersättningskanaler som kommer att erbjudas. De hoppas dock innerligt att detta inte kommer behövas.

– Blir det ingen förlängning kommer vårt första steg vara att ta hand om våra kunder och kommunicera med dem. Sen vill vi naturligtvis fortsätta förhandla och hitta en lösning.

Publicerad:

LÄS VIDARE