GW:s nya diss mot Läckberg: ”Ett vanligt fel hos många deckarförfattare”

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Leif GW Persson har en uppmaning till flera svenska deckarförfattare.

Att läsa hans egen senaste bok för att få grepp om hur poliserna egentligen jobbar.

– Den skulle kunna vara obligatorisk läsning för många utav de där som väljer att ta livet av folk i Fjällbacka och på liknande ställen, säger Leif GW Persson i ”Nyhetsmorgon”.

På lördagsmorgonen gav Leif GW Persson, 73, en deckarspaning i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. Förutom att bjuda på en del boktips, passade han på att dissekera deckargenren – och analysera hur våra egna svenska deckarförfattare sköter sig.

Det finns ett vanligt förekommande fel, menar kriminologen och författaren. Polisarbetet i böckerna skildras inte på ett verklighetstroget sätt.

– I polisarbete är det massor med folk inblandat. De heter dessutom likadant. Det strider mot romanens idé, för där vill du ha en huvudperson. Den biten kan jag förlåta dem, men det är det där andra de hittar på... plus att du räknar ju ut vem som gjort det redan på sidan ett, säger han och fortsätter bekymrat:

– Jag läste en sådan för någon månad sedan. Det var en skakande upplevelse. Då tog det två rader innan jag fattade vem mördaren var, alltså i en bok på kanske 400 sidor. Det är inget bra.

Ger en känga till Läckberg

Valet av plats är också en avgörande faktor för deckarbokens trovärdighet, menar Leif GW Persson.

– Det är ett vanligt fel hos många svenska deckarförfattare. De förlägger det här till sina egna uppväxtmiljöer. Det kan vara Fjällbacka eller Gotland eller Sandhamn. Problemen med de ställena är att det mördas aldrig några människor där, menar han och riktar en känga till Camilla Läckbergs ”Fjällbacka”-deckare, Mari Jungstedts kriminalromaner om kommissarie Anders Knutas i Visby och Viveca Stens ”Morden i Sandhamn”.

Programledaren Anders Pihlblad undrar om det spelar någon roll i en deckare? Ja, det gör det, hävdar GW.

– Är man väldigt stark fiktionärt – som Sjöwall/Wahlöö var – att man berättar en historia, då spelar det absolut ingen roll. Problemet är ju att de är ju inte det, flera av dem. Det finns en del undantag, säger han och nämner Stieg Larsson och Henning Mankell som två sådana exempel.

1 av 3 | Foto: Noella Johansson/TT
Camilla Läckberg.

GW:s tips till deckarförfattare: ”Läs min bok”

I stället önskar Leif GW Persson att fler av de svenska deckarförfattarna sätter sig in i det polisiära arbetet lite bättre, till exempel genom att göra som Jan Guillou som kunde ringa mitt i natten och fråga om hur olika typer av ärenden troligen hanteras.

– Jag älskar den typen av frågor. Det är något jag kan och kan svara på. Han hade i alla fall den goda smaken att fråga först. Men de andra vevar bara på. Då blir det som det blir, tyvärr.

Han uppmanar de svenska deckarförfattarna att hugga tag i ett exemplar av hans egen, senaste bok ”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv: Berättelsen om mitt yrkesliv” för att få tips och råd inför kommande alster.

– Om man nu är intresserad av hur det går till, utifrån min beskrivning av ett antal mycket uppmärksammade brottsfall som inträffat, då kan man med fördel läsa den. Den skulle också kunna vara obligatorisk läsning för många utav de där som väljer att ta livet av folk i Fjällbacka och på liknande ställen...

”Roligare med duktiga kvinnliga författare än sura manliga”

Viveca Sten bemöter kritiken.

”Ha, ha, i min värld är det bara fåntrattar som rackar ner på andra författare för att sälja egna böcker. Som tur är finns det många duktiga kvinnliga författare som gläds åt varandras framgångar, som Camilla Läckberg, Malin Persson Giolito, Mari Jungstedt, Kristina Ohlsson och Katarina Wennstam för att bara nämna några. Det är roligare med duktiga kvinnliga författare än sura manliga”, skriver hon i ett sms till Nöjesbladet.

Jämförd med barntidning

Det är inte första gången Leif GW Persson haft synpunkter om Camilla Läckbergs författarskap. Han har tidigare jämfört hennes böcker med tidskriften ”Min häst”. Läckberg svarade i sin tur kollegan med att beställa en årsprenumeration av tidningen till Leif GW Perssons kontor på rikspolisstyrelsen, vilket hon berättade i ”Hellenius hörna” 2014.

Nöjesbladet har sökt Camilla Läckberg och Mari Jungstedt.

Publicerad:

LÄS VIDARE