Mejla

Jan-Olov Andersson

Bea Uusma hjälte i ”På spåret” - med både tur och skicklighet

Så bra var kvällens lag och musik – betyg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NÖJE

Har ingen aning om hon har tur i kärlek eller inte.

Men Bea Uusma har tur i frågelek.

Läkaren fick en läkarfråga och kunde då definitivt avgöra fredagens ”På spåret”.

Varken Kristoffer Appelquist/Bea Uusma eller Göran Hägglund/Olivia Wigzell imponerade i sina möten mot Anne-Lie Rydé/Ronny Svensson. Förluster och låga poäng. Popsångerskan och filmkritikern vann två matcher delvis för att de alltid tog full pott i musikfrågorna.

Nu gällde det andraplatsen och chansen att knipa en så kallad ”andra chansen”-plats och vara kvar i tävlingen.

Spända förväntningar framför allt i första klass-kupén. Kristian Luuk ville skämta lite om att Hägglund och Wigzell ju tillhör olika partier och undrade om det spelade någon roll.

- Nä, svarade Hägglund korthugget. Han ville nog bara komma igång och försöka ta revansch.

Och det gjorde han väl, på sitt sätt. Båda lagen fick nämligen väldigt höga poäng. Följdes åt hela tiden i en match som var spännande nästan in i det sista.
Bea Uusma dominerade och avgjorde alltihop.

Bea Uusma hade turen på sin sida

Hon klurade ut ordlekarna på första resmålet Gällivare, drog i nödbromsen och gav sitt lag åtta poäng. Hon drog direkt på tio poäng på andra resmålet och sjöng spontant Jag har varit på semester i Marbella och bara tänker och drömmer espanol, från Sylvia Wrethammar-schlagern.

Fast motståndarna hakade på.

Då kom turen in.

På tredje resmålet Pittsburgh kom en fråga som inte hade något som helst med just den staden att göra:

Vilken kroppsdel producerar adrenalin?

Sådant som de flesta av oss sannolikt sällan har funderat på. Läkaren Bea Uusma hade förstås kunnat besvara frågan i sömnen. Med det rätta svaret fick de ett ointagligt försprång inför sista musikfrågan.

Nästa fredag väntar nu match mot Jonas Eriksson/Åsa Sandell om en plats i semifinalen.

De fick 30 (förlust) och 35 (vinst) i sina båda matcher. Appelqvist/Uusma har haft 26 och 41. Helt omöjligt att tippa, känns det som.

Så bra var lagen

Kristoffer Appelquist/Bea Uusma
Han är stå upp-komiker, med flera egna shower bakom sig. Har också varit med i humorprogram som ”Parlamentet”. Hon är läkare och Augustprisbelönad författare. Mycket starka på resmålen.

Göran Hägglund/Olivia Wigzell

Han är tidigare partiledare för Kristdemokraterna, riksdagsledamot och socialminister. Hon är generaldirektör för Socialstyrelsen. Har varit socialdemokratiskt landstingsråd i Stockholm. Har visat oväntade kunskapsluckor.

Så bra var musiken

Anders Wendin/Moneybrother. Gjorde ihop med Augustifamiljen mycket starka och personliga tolkningar av såväl Gunnar Wiklund-hiten ”Sexton ton” som Hall & Oates ”Every time you go away”.

▪▪▪

Svåraste frågan: Vilken sameby som var indragen i en rättstvist med svenska staten. Inget av lagen hade en aning om att det var Girjas sameby. Förmodligen få av tv-tittarna heller.

Bästa repliken: Det ni ser här är rädsla och okunskap, det är så här det ser ut. Men han kan fan saker ibland…
Kristoffer Appelquist kommenterar kritiken han fick av Luuk och Lindström att han ser så nästan uttråkad ut i programmet.

Publicerad: