Owe Thörnqvist

”Hon lät aldrig berömmelsen springa iväg med henne”

Av: 

Anna & Hans Shimoda

Owe Thörnqvist och Berit Gullberg-Thörnqvist.

Foto: Shimoda Media

NÖJE

Några som stod bortgångna skådespelaren Gunnel Lindblom mycket nära var Owe Thörnqvist och Berit Gullberg-Thörnqvist.

Nu berättar makarna om den svåra sorgen för Aftonbladet.

– Vi är fruktansvärt ledsna.

Under söndagen kom beskedet att skådespelerskan och regissören Gunnel Lindblom, som arbetade mycket med Ingmar Bergman under sin långa karriär, har avlidit efter en tids sjukdom.

Några som stod Gunnel Lindblom mycket nära var artisten Owe Thörnqvist, 91, och Berit Gullberg-Thörnqvist, 81.

– Vi sitter här hemma vid matbordet och sa precis det, tänk vad många vänner som har suttit här och så har de fallit ifrån oss en efter en, säger en tagen Owe Thörnqvist innan han lämnar över telefonen till hustrun:

– Gunnel var en livskamrat. Vi träffades första gången 1968. Vi började båda på Dramaten och sedan har vi följt varandra som nära personliga vänner och som yrkeskvinnor. Gunnel var otroligt klok, humoristisk, lite galen och en oerhört påläst kvinna som kunde musik, teater och litteratur.

– Varje år i tjugo år i rad åkte vi till Nynäshamns spa och tillbringade några dagar där och pratade om våra liv, böcker, kärlek, död och sorg. Jag vet inte hur många gånger hon också har varit hemma hos oss i Stortorp och ätit kräftor och suttit här med våra vänner.

Gunnel Lindblom på Owe Thörnqvist och Berit Gullberg-Thörnqvist bröllop.

Foto: Shimoda Media

Gunnel Lindblom framför en sång på bröllopsfesten tillsammans med skådespelaren Irene Lindh.

Foto: Shimoda Media

”Gunnel var en världsstjärna”

Sista gången Owe Thörnqvist och Berit Gullberg-Thörnqvist träffade Gunnel Lindblom var när de gifte sig i december 2019. Då var hon pigg och alert och under festen framförde hon en sång tillsammans med skådespelaren Irene Lindh, 75.

– Hon tyckte det var jätteroligt att vi gifte oss. Sista gången vi sågs var på bröllopet, sedan åkte vi till Amerika och där blev vi fast. Gunnel blev så småningom svårt sjuk och har hållit sig undan. Jag har följt det här förloppet under några veckor med några nära vänner men vi har hållit undan allt för allmänheten eftersom Gunnel var en världsstjärna.

De berättar att Gunnel Lindblom var aktiv in i det sista och planerade för flera projekt innan hon blev sjuk.

– Vi är fruktansvärt ledsna och har förberett oss och haft ett ljus tänt här i flera dagar. Men vi vet att hon lämnade det här livet i lugn och i ro och det är ju det man önskar människor.

Owe Thörnqvist avslutar:
– Jag minns henne som en väldigt klok person som aldrig lät berömmelsen springa iväg med henne. Hon var filosofiskt lagd och fick många existentiella funderingar i takt med sitt konstnärliga arbete, men jag är lite för ledsen för att gå in djupare på det. När jag tittar på fotot av henne här så faller det en liten tår.

Gunnel Lindblom blev 89 år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa sommarens trender hos Gina Tricot - handla här.

Gina Tricot

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det sen för ”Let’s dance”–paren

ÄMNEN I ARTIKELN

Owe Thörnqvist

Gunnel Lindblom