Polisen om Emmabodafestivalen: Dramatisk ökning av drogbrott

Publicerad 2017-07-30

Antalet drogrelaterade brott på årets Emmabodafestival har mer än fördubblats från föregående år.

Framförallt är det den låga åldern på användarna och att det sker helt öppet som fått polisen att höja på ögonbrynen.

– Här finns allt och många väljer att göra sin narkotikadebut här, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör vid polisen region Syd

Årets upplaga av småländska Emmabodafestivalen är över. Något som stuckit ut rejält i statistiken under årets festival är antalet anmälda narkotikabrott som skjutit i höjden.

Siffran har nämligen mer än fördubblats jämfört med förra året då omkring 380 stycken fall har rapporterats i år jämfört med 175 i fjol.

Enligt polisen beror den dramatiska ökningen på att man i år har satsat extra mycket resurser på att komma tillrätta med det utbredda narkotikaanvändandet på den populära festivalen.

– Vi har jobbat dygnet runt med just narkotikaproblematiken och då anmälningsstatistiken talar sitt språk kan vi konstatera att vår närvaro har varit mycket framgångsrik och haft en helt avgörande betydelse, säger Ewa-Gun Westford, presskommunikatör vid polisen region Syd.

”Här finns allt”

Merparten av årets anmälningar har gällt narkotikabruk och innehav och enligt polisen handlar det om alltifrån tabletter till tyngre droger.

– Vi har sett alla sorters narkotika som finns på marknaden. Det handlar om tramadol till tyngre grejer som cannabis, hasch och amfetamin. Det har varit alltifrån några enstaka tabletter till några hekto av det ena och det andra.

Framförallt är det beslagen mot slutet av veckan som fått polisen att höja lite extra på ögonbrynen, berättar Ewa-Gun Westford.

– Vi har bland annat hittat två hekto av ett preparat. Delar man upp det i portioner så kan det försörja ganska många personer.

Många gör sin drogdebut på festivalen

Men även den låga åldern bland användarna och att det i vissa fall sker helt öppet har även varit anmärkningsvärt menar Ewa-Gun Westford.

– Åldersgränsen här är 16 år och vi har haft ett tydligt mål att nå de människor som inte finns med i narkotikasammanhang då det är mycket möjligt att man gör sin narkotikadebut här. Under veckan har vi även sett vad det gör med unga människor att vistas i den här miljön under så många dagar och röka på eller vad de nu gör, säger Ewa-Gun Westford och tillägger att den ökade polisnärvaron haft ett avskräckande syfte.

Festivalpersonal bland de misstänkta

– Vi har även sett på sociala medier att människor avstått från att åka på festivalen på grund av upptäcktsrisken.

Samtidigt är flera ur festivalens personal är misstänkta för narkotikabrott.

– När vi har gått djupare in i anmälningarna har vi kunnat konstatera att personer som är anställda att utföra en arbetsuppgift på festivalen har varit föremål för utredning och blivit påkomma i narkotikasammanhang. Det är ju såklart inte alls bra för evenemanget, säger Ewa-Gun Westford.

”Relativt lugn festival”

Utöver narkotikabrott har det även varit 8 fall av misshandel, 11 fall av sexuellt ofredande och fyra anmälningar om våldtäkter.

Trots det beskriver Ewa-Gun Westford festivalen som relativt lugn.

– Det är med tanke på att vi inte har haft så många tillgreppsbrott. Vi vet inte hur vår närvaro har påverkat det men i övrigt har det varit en lugn vecka. Däremot är det väldigt mycket jobb att hantera nu i efterhand.

Tidigare i våras meddelade arrangörerna att årets Emmabodafestival blir den sista då de hellre vill sluta på topp än att låta festivalen dö ut.

Polisen: Osäkert med ny festival

Om arrangörerna ändrar sitt beslut kommer det enligt polisen dock att krävas stora förändringar för att kunna genomföra festivalen igen.

– Vi måste i så fall sätta oss ned tillsammans med arrangörerna och kommunen och se över förutsättningarna för att hålla fler festivaler.

– Där finns det väldigt mycket åtgärder att göra och många punkter att se över, säger Ewa-Gun Westford

Följ ämnen i artikeln