Mejla

Jan-Olov Andersson

Här är femton ”Sommar”-pratare du inte får missa

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Herregud, det blir mycket radio- och poddlyssnande i hörlurarna i sommar.

Årets ”Sommar”-värdar är en ovanligt stark samling profiler, med Fredrik Backman, Per Gessle och Ruben Östlund som tänkbara toppar.

Nu för tiden när man inte måste lyssna just klockan 13 på dagarna, utan kan höra i efterhand, och i år till och med i förhand, från klockan 7 på morgnarna, känns det som att det kan bli många härliga timmar med prat.

Ja, musik, också, förstås, men det är sällan det viktiga, det är få ”Sommar”-pratare som brukar imponera just med sina musikval (Per Gessle lär bli ett undantag).

Årets lista är ovanligt full med intressanta namn.

Här finns näringslivsprofiler, världens bästa simmerska, Tove Lo, Gullan Bornemark, en före detta president i Finland och sångaren i hårdrocksbandet Ghost, som för första gången framträder som sig själv.

Fast just de går inte jag igång på speciellt mycket.

Här är de femton intressantaste namnen (i bokstadsordning), enligt mitt tycke:

Harriet Andersson. Legendarisk skådespelerska, bland annat i många Ingmar Bergman-filmer. Är hon bara hälften så frispråkig som i sin biografi, kommer jag att sitta klistrad vid radion.

Fredrik Backman. Succéförfattaren bakom ”En man som heter Ove” har valt att leva så anonymt som möjligt. Blir intressant att höra mer om och av honom.

Stig Björkman. 78 år och fortfarande verksam som filmregissör. Gjorde senast filmen ”Jag är Ingrid”, om Ingrid Bergman, och jobbar nu med en dokumentär om Joyce Carol Oates. Hur mycket har inte han att berätta från ett långt liv i filmvärlden?

Miriam Bryant. Var den stora behållningen för sitt sätt att vara och prata i TV 4:s ”Så mycket bättre”. Ja, hon sjunger inte så pjåkigt heller… Ett program som känns att det kan bli precis vad som helst. Hoppas det direktsänds.

Linnea Claesson. Handbollsstjärna och frispråkig feminist, som fått mycket uppmärksamhet för att hon har synliggjort sexuella trakasserier på sitt Instagram-konto Assholesonline. Verkar ha humor också, berättade på presskonferensen att det även blir lite porr i hennes program.

Lisa Ekdahl. Härlig artist, som verkar ha vuxit ett snäpp till sedan hon fick tvåla till mig i en ofta citerad intervju.

Barbro Ehnbom. Svensk-amerikansk näringslivsprofil verksam på Wall Street i New York, som jobbar hårt för kvinnors nätverksbyggande i en annars mansdominerad bransch. Var väldigt rolig på presskonferensen för programmet. Mer sådant, tack.

Magda Gad. Krigsreporter för Expressen. Blir intressant att höra vad som driver henne. När man själv älskar att vara på utrikesuppdrag, säg på glamorösa filmfestivalen i Cannes, undrar man ju vad som får henne att riskera livet varje dag.

Per Gessle. Poplegendar. Vad har han inte gjort? Vilka har han inte träffat? Och här lär det även bli smart uttänkt musik.

Roy Hodgson. Brittisk fotbollsmanager med förflutet i Sverige. Allt låter som bekant lite extra roligt med svengelskt uttal och om han vågar tala ut om det stundtals bisarra livet som manager för Englands landslag, kan det blir hur stort som helst.

Janne Josefsson. SVT:s bulldozerjournalist tänker bland annat berätta om vad han tror är hans drivkraft. Vad han än gör, så är det aldrig ointressant.

Lisa Langseth. Upptäckte och lanserade Alicia Vikander. Förmodligen vår nästa stora internationella regissör, kommer i höst med ny film med just Vikander och Eva Green.

Sven Melander. Före detta arbetskamrat på Aftonbladet, tv-profil, skådespelare, underhållare i största allmänhet, numera sedan något år också aktiv Facebook-satiriker.

Bahar Pars. Guldbaggenominerad skådespelerska från ”En man som heter Ove”. Rolig och frispråkig och med ett intressant förflutet, från Iran.

Ruben Östlund. Har förstås mycket att berätta om hur det var att vinna Guldpalmen i Cannes i maj. Men han är också en ganska smart person när det gäller hur han framställs i media. Skulle inte alls bli förvånad om han ställer till med en så kallad noga uträknad skandal.

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

LÄS VIDARE