Edward Blom

Edward Bloms pekpinne: Ett bröllop är inget party

Av: 

Anna & Hans Shimoda

NÖJE

Han är aktuell med matiga luntan ”Edward Bloms etikettbok – om konsten att umgås med människor”.

Men författaren själv har gjort sig skyldig till ett och annat etikettsbrott och är hopplös på att vara i tid.

– Har vi gäster för första gången kan de bli lite chockade för att ingenting är klart och det är kaos.

Vett och etikettdrottningen Magdalena Ribbing gick olycksaligt bort 2017 efter en olycka i hemmet. Nu, fem år senare, tar mathistorikern och tv-profilen Edward Blom upp hennes fallna mantel och släpper en matig lunta i ämnet som kort och gott heter ”Edward Bloms etikettbok – om konsten att umgås med människor”.

Det är en veritabel bibel på nästan 450 sidor och Edward Blom har bara skrapat på ytan.

– Jag hade kunnat skriva dubbelt så många sidor, det hade inte varit några problem. Jag blev intresserad av etikett redan i yngre tonåren, då var det mer gamla tiders sällskapsliv som roade mig. Men med tiden var det finliret som intresserade mig och med åren är det mer nöjdhetsprincipen som gäller, att folk ska vara nöjda och glada, säger han till Aftonbladet.

Edward Blom.
Edward Bloms etikettbok

Blom, Edward

Edward Bloms etikettbok

219,00 kr259,00 kr

Läs mer

Till shoppen

Då är frågan om Edward Blom själv har gjort sig skyldig till något flagrant etikettsbrott.

– Det har jag nog gjort många gånger. När jag var ung och drack lite för mycket öl så kunde det nog ske. Men jag tror mitt främsta etikettsbrott historiskt är att jag har tagit för mycket plats och brett ut mig och inte lyssnat på andra så mycket utan varit för egenkär. Det är nog mitt stora etikettsbrott, säger han och skrattar.

Drillas dina barn att till exempel inte ha armbågarna i bordet?

– Just armbågarna har jag inte kommit till ännu, men jag försöker lära dem att de inte ska gå från bordet utan att fråga först och fått tillåtelse. Den äldsta jobbar jag på att han ska lägga ihop besticken när han har ätit upp och hur de håller besticken är viktigt. De får gärna säga tack och varsågod, så lite försöker jag. Sträng är att ta i, men jag vill ge dem grundläggande kunskaper i etikett.

På frågan om vilket fel som många av oss gör så nämner Edward Blom tidspassning. Däremot är han själv hopplös på att vara klar när gästerna anländer på utsatt tid.

– Jag är aldrig klar i tid. Har vi gäster för första gången kan de bli lite chockade för att ingenting är klart och det är kaos. De vill bara vara artiga, men ingen annan gäst har kommit för de vet hur slarviga vi är, haha!

Edward Blom.

Vilken regel tycker du alla bör kunna?

– Den klassiskt etiska, att man ska behandla andra som man vill bli behandlad själv, det bör alla kunna och det är grundläggande.

Ett problem kan vara vem som är ens bordsdam, hon till höger eller vänster. Hur ska man tänka?

– Det är alltid den som sitter till höger om herren. Det är också hedersplatsen. Höger sidan har i årtusenden varit den finaste sidan att sitta på.

– En annan sak är att många tar fel på brödet när man sitter på en middag vid ett runt bord. Det är alltid det till vänster som är ditt. Jag skulle säga att varannan gör fel och tar från fel håll. Det är en viktig regel för det kan sluta med att någon blir utan bröd och någon får två.

Utomlands är det självklart att man har skorna på sig på fest, i Sverige är det ovanligare. Hur lyder etiketten?

– Det normala är att man bör bära skor inomhus till fest. Det var det som gällde fram till 60-talet, sedan fick vi någon ny informell syn där folk började gå i strumplästen istället. Då kom den trenden och sedan dess är det så. Men till en större fest så kan man inte gå runt i kostym eller smoking och tassa runt i strumplästen.

Edward Blom lagar middag hemma i sitt kök.

EDWARD BLOM TIPSAR

Så lyckas du som värd eller värdinna

  • Man ska låta gästen vara kung. Det ska aldrig var tomt i glasen, rikligt med mat och de ska känna sig omhuldade på alla sätt. 
  • Våga vara lite gammaldags. Man behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Om man inte är väldigt van och vill prova något nytt så är det enklare att köra en klassisk middagsbjudning.
  • Kommunicera tydligt vad du har tänkt dig så gästerna förstår vilken typ av bjudning det är. Om det till exempel är sittande middag eller om det är öppet hus. Där misslyckas många för att värden har varit otydlig med vilken typ av fest man har tänkt sig.

De vanligaste etikettsbrotten i samband med fest

  • Att man är dålig på att passa tid är ett väldigt vanligt fel folk gör.
  • Man börjar ta över en fest, blir en regissör själv och sätter på sin egen spellista eller tar fram gitarren. Att man helt enkelt tar över programmet fast man inte är värd. Eller att man går vidare ut på stan, det är vanligt bland unga och det är väldigt fräckt.
  • Att man bjuder nästan alla i en klart definierad grupp, men lämnar några få utanför. Jag har satt gränsen att man kan bjuda hälften i en klart definierad grupp, inte fler för då måste man bjuda alla.
  • Folk som inte bjuder tillbaka, det är ganska vanligt. Går man på fester och middagar så måste man bjuda tillbaka. Det är inte så att vissa ska ordna fester och andra ska vara gäster.
Nej, bröllop är inte i första hand en partytillställning, enligt Edward Blom.

Etikettvarningar inför sommarens bröllop

  • Det allra viktigaste är att inte nämna brudparets ex. De eller gästerna ska inte behöva höra tidigare historier, då ska man låtsas att båda kommer dit utan förhistoria. Till och med om exen är där, som kan vara vanligt idag, ska man inte antyda att det finns en gemensam historia.
  • Är det kyrkbröllop ska man tänka att en kyrka är en kyrka, man ska ha viss återhållsamhet med nakna ryggar och djupa dekolletage. Jag skulle säga att även om man gifter sig i ett rådhus får man gärna ha en sjal eller kavaj på sig. 
  • Bröllop är inte i första hand en partytillställning. Man måste acceptera att det är många tal och lite mer formellt i början. Det är ganska många som blir sura på att det kommer ett tal mitt i maten, men man är inte i första hand där för att äta utan för att hylla brudparet. Den inställningen är viktig.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Johnny Depp och Amber Heard: Det här har hänt

Tramsfrans: Edward Blom kritisk till höjd alkoholskatt

ÄMNEN I ARTIKELN

Edward Blom

Vett och etikett

Bröllop

Magdalena Ribbing