Mejla

Jan-Olov Andersson

Anrika filmfestivalen i Venedig drar igång – i skuggan av covid-19

Jan-Olov Andersson på plats – med ansiktsmask

Publicerad:
Ett läkarteam på väg mot festivalområdet i Venedig.
Foto: Joel C Ryan / TT NYHETSBYRÅN
Ett läkarteam på väg mot festivalområdet i Venedig.

NÖJE

VENEDIG. Under onsdagen startar världens äldsta filmfestival.

Och den första, sedan coronapandemin drabbade världen.

Bilderna från röda mattan-premiärerna kommer nog inte att likna något ni sett tidigare.

Den debatt om ansiktsmask på eller inte som under senare tid har blossat upp i Sverige, existerar inte i Venedig. På festivalområdet, i biosalongerna och på lyxhotellet Excelsior är det mask på. Punkt, slut.

Man kommer att vara rätt varm om kinderna när man cyklar hem till ”kontoret” efter sin tredje film för dagen.

Spriten räcker till hela kroppen

Och kletig om händerna. Inför varje besök i festivalpalatset tar vakterna tempen på en och sprutar sedan tillräckligt med handsprit i ens händer för att man skulle kunna olja in hela kroppen.

Da'n före da'n handlade också om att försöka förstå sig på det krångliga systemet för att boka biljetter till filmer och presskonferenser, när vi under covid-19 bara får använda varannan stol.

Aftonbladets filmskribent Jan-Olov Andersson på plats under filmfestivalen i Venedig 2020.

Såväl pr-agenter som journalister var ytterst rådvilla. Jag stod först i kön för att hämta ut ackrediteringen under tisdagsmorgonen och tog tjuren vid hornen: Berätta inte, visa på min dator hur man gör, krävde jag.

Pr-kvinnan gjorde det, det funkade och hon suckade när hon insåg vad hennes jobb skulle bli resten av dagen…

Mur framför röda mattan

Ingenting på festivalen lär bli lika glamoröst som vanligt. Blir svårt både när stjärnor ska fotograferas och trängas på röda mattan, om de ska hålla avstånd och dessutom ha ansiktsmask (ja, inte vid fotograferingen, får vi anta). En slags mur har byggts upp framför röda matten, så att fansen inte ska komma i närheten av stjärnorna.

De få som är här, alltså. Cate Blanchett och Matt Dillon sitter i juryn. Tilda Swinton får ett hederspris för lång och trogen tjänst och gör huvudrollen i en ny Pedro Almodóvar-film.

Några halvstora amerikanska stjärnor är här. Inte alls samma sak som när Meryl Streep, Joaquin Phoenix, Brad Pitt, Scarlett Johansson, Laura Dern, Adam Driver förgyllde fjolårets festival.

Venedigfestivalen har på senare år ofta visat vägen för nya filmer mot stora Oscarsframgångar, nu håller Hollywoodbolagen inne många av sina stora filmer till nästa år.

Lite lurade på konfekten

Vi vana Venedig-besökare känner oss lite lurade på konfekten av festivalchefen Alberto Barbera, som försäkrade att han fått löften att många stjärnor skulle komma hit med sina filmer. Fast han gjorde en fuling och sa det strax innan programmet presenterades.

Sverige representeras av regissören Nathan Grossman och ”Greta”, om Greta Thunbergs kamp för miljon under ett år, från skolstrejken utanför riksdagen till hennes tal i FN. Filmen visas utom tävlan.

Det är säkert klokt av henne att nu satsa på plugget, där hon går första året i gymnasiet. Fast hade hon kommit, hade nog 17-åringen snudd på varit festivalens största stjärna.

Filmen ”Lacci” inviger fimfestivalen i Venedig 2020.

DAGENS…

…SCHEMA
Invigningsfilmen ”Lacci” är ett italienskt äktenskapsdrama med Alba Rohrwacher och Silvio Orlando som utspelas i Neapel och Rom.

…TJUVSTART
Den 77:e Venedigfestivalen smygöppnade med Andrea Segres ”Molecole”, en skildring av ett ödsligt Venedig under covid-19 och vemodiga minnen av en saknad far. Till sist blev det mest trist och självupptaget.

…CHEFER
Alberto Barbera, förstås (Venedig), Thierry Frémaux (Cannes), Carlo Chatrian (Berlin) och fem andra europeiska filmfestivalschefer kommer under kvällens invigningsceremoni hålla varsitt kort tal om filmens betydelse för världen.

…GLAMOUR
Anna Foglietta håller i invigningsceremonin och kommer även att leda prisutdelningen lördag 11 september. Den 41-åriga skådespelerskan är välkänd i hemlandet från många tv-serier och filmer.

Foto: Vittorio Zunino Celotto / Getty Images Europe
Anna Foglietta på plats i Venedig under tisdagen.
Publicerad:

LÄS VIDARE