Sommarens storsatsning: Ulvaeus gör Pippiföreställning på Cirkus

Nyskriven Björn & Benny-musik och Astrid Lindgrens mest älskade hjältinna Pippi Långstrump.

”Pippi på Cirkus” är en blandning av musikal, cirkus och teater för hela familjen, som får premiär sommaren 2020.

– Det är ju fullständig galenskap att Cirkus, denna fina teater, står stängd över sommaren. Då tänkte vi: Vad känner alla svenska och utländska turister till? Jo, Astrid Lindgren, säger Björn Ulvaeus.

Han är förstås lite blygsam, Björn Ulvaeus, när han bara nämner Astrid Lindgren som dragplåster till sommarens storsatsning.
Han och Benny Andersson har ju som bekant skrivit ett stort antal låtar som en hel värld kan gnola på.

Och nu slår de sig samman. Björn Ulvaeus bolag Pop house Creative Productions, The Astrid Lindgren Company och Cirkus Cirkör.

– Det blir en föreställning för hela familjen, kanske en timme och en kvart lång, så att också små barn orkar med den. En slags blandning av musikal och cirkus, det är vad det är, säger Björn.

– Anledningen att det här händer över huvud taget är att när vi förvärvade Cirkus, tyckte jag det var fullständig galenskap att teatern står stängd över sommaren. Turisterna känner till Astrid Lindgrens namn. Vi funderade på att ha någon eller flera av hennes karaktärer, så småningom fastnade vi för Pippi.

Överlämnade en ros till Astrid

Du har ett lite speciellt förhållande till Astrid Lindgren, eller hur?

– När jag var 21 eller något sådant, hade tidningen Allers en artikelserie där unga svenska artister fick önska sig att träffa någon då levande känd svensk.
(Björn sjöng och spelade då med Hootenanny Singers)

– Astrid, jag och tidningens journalist åt lunch på Cattelin i Gamla Stan. Det finns en bild som är så fin, jag knäböjer på trottoaren och överlämnar en ros till Astrid.

Sedan blev du också världsberömd…

– Vi träffades senare i olika sammanhang. Jag blev alldeles särskilt stolt när hon en gång sa ”du är nog en riktig Emil”.

Hur relevant är Pippi Långstrump i dag?

– Hon är väldigt sig själv, kompromisslös och stark och står för vad hon tycker och säger. Sådan verkar Greta Thunberg vara också. Hon har karaktärsdrag som Pippi, men är ingen kopia på något sätt.

Cirkus – och 15 personer på scen

Cirkusinslagen skapas och regisseras av Cirkus Cirkörs Tilde Björfors. Magdalena Åberg är scenograf och kostymdesigner. Och Maria Blom – känd för filmer som ”Masjävlar” och ”Hallåhallå” och många teateruppsättningar, står för regi av skådespelarna.

Hon, Björfors och Ulvaeus har tillsammans skapat historien om när Pippi, Tommy och Annika går på cirkus, träffar cirkusprinsessan Miss Carmencita, lindanserskan Elvira och världens starkaste man Starke Adolf. Prussiluskan och de inte helt smarta poliserna Kling & Klang finns också med, förstås.

– Det blir ungefär 15 personer på scenen, plus orkestern, säger Maria Blom.

Söker efter Pippi ”med ljus och lykta”

Någon Pippi har de ännu inte hittat. Det verkar inte heller solklart i vilken ålder hon ska vara. Tonåring, 20 eller 30, det kanske hänger på när de hittar rätt person som kan sjunga, agera och vara fysisk (för cirkusnumren).

Björn Ulvaeus säger:

– Vi letar med ljus och lykta. Man kanske hittar henne i cirkusvärlden eller i musikalvärlden. Vi kommer nog att känna igen henne när vi ser henne.

Får vi höra ny Björn & Benny-musik i föreställningen?

– Benny har ju under åren spelat in ett antal instrumentala låtar som råkar vara väldigt cirkusinspirerade. Jag fick skriva nya texter till dem. Och så har vi skrivit en ny låt också.
Det blir även musik av andra kompositörer.

”Pippi på Cirkus” har premiär fredag 26 juni 2020.

Publisert:

LÄS VIDARE