George Clooney ska ha gjort ”omvänd sterilisering”

Av: Rebecka Ljung

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Gregorio Borgia / AP TT NYHETSBYRÅN
Amal Clooney och George Clooney.

George Clooney och Amal Clooney väntar tvillingar.

Skådespelaren, som förr var steriliserad, lär ha uppsökt en kirurg.

– Har man pengar att göra det hos en bra urolog i USA, vill man kanske testa, säger Elisabeth Farelly.

Skådespelaren George Clooney, 55, ska bli pappa. Hans fru, människorättsadvokaten Amal Clooney, 39, är gravid med tvillingar. Beskedet förvånade omvärlden något, eftersom Clooney är steriliserad sedan 20 år tillbaka.

Men enligt RadarOnlines källor ska skådespelaren ha lagt sig under kirurgkniven i New York för att kunna få till babylycka på naturlig väg med hustrun.

Mikrokirurgi med superglasögon

En så kallad omvänd sterilisering – mer korrekt en rekanalisering – görs genom att en specialistläkare utför mikrokirurgi, med glasögon med jätteförstoring, och kopplar ihop sädesledarna igen.

Ett sådant ingrepp lyckas för runt 70–80 procent av patienterna, uppskattar Elisabeth Farelly, specialistläkare inom urologi på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

”Spermierna får sämre kvalité”

Operationen garanterar förstås inga barn. Speciellt inte för män som, precis som George Clooney, har varit steriliserade i många år.

– Har man varit steriliserad länge, minst 8–10 år, så har spermierna fått sämre kvalité. Då är det inte säkert att de har lätt att ge upphov till en befruktning. Och det handlar ju fortfarande om att rätt spermie ska träffa ägget vid rätt tillfälle, säger Elisabeth Farelly till Nöjesbladet.

En vanligare metod än ingreppet som George Clooney lär ha gjort, är provrörsbefruktning. Då plockas spermier ut ur pungen för att antingen befrukta ett ägg i ett laboratorium eller insemineras i en kvinna som vill bli gravid.

– Men många par känner nog att det vill göra det på det mest naturliga sättet. Och har man pengar att göra det hos en bra urolog i USA, vill man kanske testa om det funkar, innan man annars går över till andra metoder, säger Elisabeth Farelly.

Ångrade sig med Amal Clooney

George Clooney steriliserade sig på 90-talet, för att han inte kunde se sig själv som en förälder. Men under äktenskapet med Amal Clooney har ”Gravity”-stjärnan ändrat sig.

Under graviditeten lägger paret om livsstilen lite. Båda har satt resestopp för sig själva, gällande länder som Irak och Kongo, för de tycker att det känns för farligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE