Magdalena Graaf: Det rådde panikstämning på platsen

Berättar om terrordådet i flera förhör

Uppdaterad 2018-03-13 | Publicerad 2018-01-30

Magdalena Graaf tvingades ta skydd på ett café när lastbilen kom körande på Drottninggatan.

Hon såg en kvinna bli påkörd och har fått gå i terapi efter attacken.

”Det rådde panikstämning på platsen”, säger hon i ett av förhören.

Magdalena Graaf, 42, var en av de personer som befann sig på Drottninggatan under terrorattacken i Stockholm den 7 april 2017, där Rakhmat Akilov körde en lastbil längs gatan. Fem personer dog och 14 skadades i attacken.

Graaf var på väg till SF:s biograf på Hötorget med sina två söner, Tristan, 13, och Charlie, 6, när lastbilen plötsligt kom mot familjen. De tog skydd inne på ett café.

På bloggen berättade Graaf, dagen efter attacken, att hon fortfarande var i chock och hade svårt att ta in det som hänt.

”Det känns som en ond dröm. Jag mår illa, hackar tänder, skakar och gråter”, skrev hon i ett inlägg.

I förundersökningen, som blev offentlig under tisdagen, framkommer att Graaf förhörts tre gånger om incidenten. Via telefon under kvällen samma dag som attacken inträffade, men även vid två senare tillfällen.

Såg kvinna bli påkörd

I det första förhöret har hon uppgivit att både hon och barnen reagerade på en lastbil som kom på Drottninggatan i höjd med Tegnérgatan. Lastbilen försvann ur sikte men dök upp igen bara minuter senare.

”Då hör hon lastbilen komma i hög fart på Drottninggatan i riktning mot
Hötorget. Magdalena och barnen finns i färdriktning och Magdalena tror direkt att det rör sig om en terrorattack”, står det i förundersökningen.

Hon och barnen flyr in på ett café i korsningen mellan Drottninggatan och Olof Palmes gata. Hon har uppskattat att lastbilen körde i 60 km/h och inte gjorde något försök att bromsa eller väja. Hon ser en kvinna bli påkörd och ser en trasig barnvagn.

”Kvinnan flyger upp i luften av kraften och landar på gatan. Magdalena upplever det som en helt medveten påkörning”.

Gömde sig på ett lager

Hon såg inga fler skadade.

”Men hon tror det var andra skadade, hon vågade inte titta utan flydde till en underklädesbutik på Olof Palmes Gata där hon och barnen gömde sig på lagret. Det rådde panikstämning på platsen”.

Den 17 maj förhörs Graaf för andra gången. Anledningen är att polisen vill få en mer detaljerad beskrivning av händelseförloppet. Under förhöret får hon titta på kartor över området. Hon berättar igen om den kvinna hon såg bli påkörd.

Hon beskriver hur hon hörde ”en jättestor smäll” innan hon såg att kvinnan ”flög upp i luften”. Därefter beskriver hon hur hon och barnen sprang till Olof Palmes gata där de såg ”människor som sprang och skrek”.

”Tappade det helt”

Hon beskriver också hur hon kastat in sin yngsta son på caféet. Samtidigt oroade hon sig för att det skulle komma in människor med skjutvapen i lokalen. Det är anledningen till att hon valde att fly till den andra butiken där hon gömde sig på lagret.

Inne i butiken kände Magdalena att hon "tappade det helt".

Efter att ha kämpat med att få tag i sin barnflicka hämtades Graaf och barnen av hennes sambo. Efter incidenten har hon sökt och fått professionell hjälp.

Det tredje förhöret med Graaf ägde rum den 19 juli. Där berättar Graaf om den terapi hon gått i.

”Magdalena har efter händelsen haft svårt att sova och drömt mardrömmar. Hon upplever att hon har jätteproblem med att gå på öppna platser som torg, gågator och liknande”.

Nöjesbladet har varit i kontakt med Magdalena Graaf som har godkänt att Aftonbladet citerar ur förundersökningen men inte vill kommentera ytterligare.