Hedman om drogerna: ”Det tog tio år innan jag bad om hjälp”

Berättar om destruktiva livet i nya podden

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Magnus Hedman.
Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT NYHETSBYRÅN
Magnus Hedman.

NÖJE

Kändisskapet övergick i tunga drogberoenden – och självmordstankar.

Nu vill Magnus Hedman och Nemo Hedén rädda andra i samma sits.

– När jag förstod att jag är sjuk och det finns en lösning var det en sådan jävla lättnad, säger Hedén i ”Hedman Heden - en beroendepodd”.

Poddprofilen Nemo Hedén, 33, och den före detta fotbollsmålvakten Magnus Hedman, 47, har startat podcasten ”Hedman Hedén - en beroendepodd”. I första avsnittet talar de ut om sina beroende. För Hedman tog drogerna vid efter att en framgångsrik fotbollskarriär tagit slut.

– Fotbollsspelaren Magnus visste jag mycket väl vem det var men människan hade jag ingen susning om. Så relativt tidigt efter min karriär så testade jag amfetamin, säger den 58-faldige landslagsmannen i podcasten.

– Och första gången som jag testade amfetamin så visste jag vart jag skulle. Så bra som jag mådde då hade jag aldrig mått i hela mitt liv.

Men Hedman blev beroende direkt, vilket ledde till ett flerårigt missbruk av olika droger – och ett ”hårt slit för att överleva”, som han säger i podden.

– Från det att jag tog amfetamin första gången tog det exakt tio år innan jag bad om hjälp. Jag försökte lösa det här själv, vilket inte funkade och det blev bara sämre och sämre.

Stod på balkongräcket

Men innan han bad om hjälp skulle han överväga att ta sitt eget liv.

– Till slut så fann jag mig själv på balkongräcket i Solna. Jag ville inte sitta på balkongräcket, jag ville in i min lägenhet, men någonting höll mig kvar där ute, åtta våningar upp, säger han.

– När jag tittade ner så var det en skön känsla i kroppen för där skulle det vara över med det här lidandet och den här smärtan som jag hade. Men då valde jag i stället att ta hjälp.

I dag har han varit drogfri i snart tre år.

– Jag vill föra budskapet vidare om att det faktiskt finns en lösning. Vi är så otroligt många som sitter där ute och inte tror det. Som tror att vi är helt ensamma om att ha de här problemen, isolerar oss och får ett liv som förkortas.

”Dokusåpan blev raset”

Nemo Hedén berättar om hur hans medverkan i dokusåpan ”Kungarna av Tylösand” på Kanal 5 för tio år sedan blev startskottet på ett kändisskap och drogberoende som skulle ta lång tid att återhämta sig från.

– Den dokusåpan var början på mitt ras, säger han.

– Jag var ju redan innan det en kille som söp och knarkade och gjorde väldigt mycket gränslösa saker. Jag var väldigt vilsen innan det så jag var nog en perfekt deltagare för ett sådant program, för de kunde forma mig precis som de ville.

Efter programmet blev kändisskapet, barturnéerna och drogerna för mycket för Hedén.

– Det var bara en nedförsbacke ner i kaoset, säger han.

– Åren 2010-2015 var bara en sträcka in i totalt mörker.

”Sådan jävla lättnad”

2015 kom vändningen när han lades in på samma behandlingshem som Hedman varit på. Då fick han förklarat för sig att han hade en sjukdom.

– Då kunde jag förstå den, jag kunde relatera till den och jag förstod att ”okej, jag är ingen jävla dålig människa, jag är ingen idiot som bara förstör allting i min väg, jag är sjuk och det finns en lösning på min sjukdom. Och det var en sådan jävla lättnad”.

Efter det har han varit nykter. Genom podden vill Hedén och Hedman göra det lättare att prata om beroende.

– Vi vill prata på ett avslappnat sätt om ett ganska jobbigt och tungt ämne, säger Nemo Hedén.

– Jag tror att många har en bild av att en alkoholist är en gubbe på parkbänken och en narkoman är en gubbe med sprutor i armen, och visst det är en del av sjukdomen men det är den absoluta slutstationen. Den stora procenten av alla beroende är ju människor som faktiskt har jobb och fungerar i samhället men som mår skit på insidan.

Publicerad:

LÄS VIDARE