Molly Sandéns tårkaos efter psykologens ord i Musikhjälpen

”Tänk om Sverige hade förskolor där någon kan låna ett barn i en timma”

Uppdaterad 2017-12-15 | Publicerad 2017-12-14

Barnpsykologens skakande berättelse från Kambodja fick murarna att rämna.

I den direktsända inslamlingen mot barnsexhandel bröt Molly Sandén ihop i tårar.

– Det är så ofattbart, säger hon i ”Musikhjälpen”.

Musikhjälpens insamling mot barnsexhandel pågår för fullt från Umeå.

En av de återkommande gästerna i glasburen är Maria Schillaci, barnpsykolog på Ecpat som arbetat mot barnsexhandel i över tjugo år.

Under förmiddagen berättade hon om sin resa till Kambodja ihop med Childhood, Länsstyrelsen och polisens grupp mot barnsexhandel, Noa.

– Vi besökte ett sjukhus som arbetar med barn på olika sätt. Där hade de kommit i kontakt med små barn, och spädbarn, som de inte kunde bota. De trodde först att det var barnssjukdomar men det var könssjukdomar de drabbats av, säger hon.

Programledarna Molly Sandéns och Kalle Zackari Wahlströms ögon tåras direkt.

– Jag vet att det här händer och vi ser övergreppen i vår hotline, men när jag fick in det perspektivet... det blev en dimensionen för mig, säger Maria Schillaci.

”Det bara knyts i halsen”

Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över, en del barn som lever i fattigdom tvingas bidra till familjens ekonomi genom att sälja sina kroppar. En stor del av detta sker utanför lagens radar, på internet till exempel.

– Tänk om Sverige skulle vara nyckeldestination för utländska förövare som åker hit och förgriper sig på barn. Åker till en förskola, lånar ett barn en timma eller, två. Eller att vi öppnar förskolor, som är en business i sig i Kambodja. Tänk om det som drabbar Kambodja och andra länder skulle drabba oss?, säger hon.

Molly Sandén och Kalle Zackari Wahlström har svårt att finna orden.

– Det är så fruktansvärt tungt att det bara knyts i halsen på en. Orden du säger: det är inte bara barn, det är spädbarn, det är så ofattbart. Vi tittar ut på torget, det är barn. Det här är på riktigt. Man känner ju en sån enorm frustration och ilska, i det här fallet finns det en faktisk förövare som man har väldigt lätt att bli arg och förbannad på, säger Molly Sandén.

Handel med människor, inklusive barn, är den tredje största brottsligheten efter handel med droger och vapen.

Maria Schillaci påpekar att ilskan är bra.

– Den dagen vi slutar känna ilska är något verkligt fel, när vi har ilska och frustration som är sunda reaktioner över brott mot barn. Sedan gäller det att omvandla det till något positivt och kraftfullt, ilska hjälper inga barn, säger hon.

Uppmanar ambassaden

Hon och Ecpat uppmanar alla att engagera sig i arbetet mot de fruktansvärda brotten mot barn, men har också ett konkret förslag till svenska staten och ambassaderna i länder där barnsexhandeln är känt utbredd.

– Vi tycker att de ska bevaka exploateringen på plats och förse vår regering med information om hur det ser ut.

Hon understryker också vikten av att vi alla fortsätter bry oss framöver.

– Jag hoppas att engagemanget lever kvar även efter den här Musikhjälpen-veckan. att man tycker att det inte får se ut så, vi behöver förändra det här.

Vid lunchtid hade 21 miljoner kronor samlats in i ”Musikhjälpen” som startade i måndags.

Fotnot: Här finns mer info om hur du kan bidra till Musikhjälpen, och här finns mer info om hur du kan hjälpa via Ecpat.