Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Fabian, Sebastian

Aftonbladet är en del av Schibsted Media. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Tone Sekelius om ätstörningen: Ett skambelagt ämne att prata om

Startar Tiktok-serie för att bryta tankemönster

Publicerad 2023-08-08

Tone Sekelius har haft problem med ätstörningar sedan hon var 15.

Nu startar hon en serie på Tiktok för att motivera sig själv och andra att bryta negativa tankar kring mat.

– Det är både sårbart och jobbigt, men också motiverande.

Dannys barnbesked och influencer död efter fruktdiet – Här är veckans nöjessnackisar
Dannys barnbesked och influencer död efter fruktdiet – Här är veckans nöjessnackisar
3:26

På Tiktok har artisten och Youtube-profilen Tone Sekelius, 26, startat serien ”Hejdå ätstörning”, en digital matdagbok där hon delar med sig av mat hon äter och sina tankar kring matproblematik.

Profilen har själv haft problem med ätstörningar i ungefär tio års tid, och ser matdagboken som ett sätt att både hjälpa sig själv och andra.

– Det är ett motiverande sätt för både mig själv och för folk som följer mig att faktiskt få en hälsosam relation till mat. Jag har själv svårt att hålla en matrutin och att motivera mig till att äta för min egen skull, så om jag kan göra det för att motivera andra så hjälper det både mig och mina följare, säger hon.

Tone Sekelius delar sina tankar om mat i Tiktok-serien ”Hejdå ätstörning”

”Senaste halvåret har varit kämpigt”

Tone Sekelius berättar att hennes ätstörning problem kring mat har kommit och gått i olika perioder i livet.

– Det senaste halvåret har för min del varit jäkligt kämpigt med ätstörningen. Jag fick min ätstörning när jag var 15 och den har gått fram och tillbaka, och jag har inte hanterat den särskilt bra, säger hon och fortsätter:

– Men under det senaste halvåret kom jag till en punkt där jag bara kände ”fan vad jag är trött på det här”, på det beteendet och den synen på mig själv och relationen till mat, och kände att jag måste ta mig an det här ordentligt.

”Skambelagt ämne att prata om”

Det har gått ungefär en vecka sedan hon började med serien. Sedan dess har artisten lagt ut ett klipp om dagen där hon filmar sig själv medan hon lagar mat, eller under tiden hon äter, samtidigt som hon delar med sig av sina tankar kring ätstörningen.

Responsen sedan dess har i princip enbart varit positiv, och Tone berättar att många har hört av sig med egna erfarenheter av ätstörningar.

– Det som slår en när man pratar om det här öppet är att det är så många som antingen har eller har haft problem med mat. Men det känns som att det är en så tabubelagd grej att pata om, det är ett väldigt känsligt ämne, säger hon och fortsätter:

– För mig är det ett skambelagt ämne att prata om i och med all tabu som finns kring det. Men att ändra den bilden om ätstörningar är också en anledning till varför jag gör serien. Det är synd att se hur många som har de här problemen.

Tone Sekelius tävlade i årets Melodifestivalen och tog sig till final.

”Ta det på allvar”

För Tone Sekelius är Tiktok-serien ett steg mot att få en mer hälsosam relation till mat och att bli fri från ätstörningen, men hon säger att nästa steg är att söka professionell hjälp.

– Jag fick hjälp när jag var yngre, från att jag var 16 till 18, så nästa steg nu är att faktiskt höra av mig till någon. Jag vill få faktiska verktyg och professionell hjälp i det här också, så det inte bara blir att jag försöker motivera mig själv, utan också kan lära mig hantera det på lång sikt, säger hon och berättar att det är en resa som hon funderar på att låta följarna ta del av också.

Till andra som har problem med ätstörningar eller problematiska relationer till mat rekommenderar Tone Sekelius också att försöka få hjälp, och att ta det på allvar.

– Man måste ta det på allvar och inte bara se det som en del av en själv. När man ändrar den inställningen, det är då jag tror att man kan gå ner på djupet kring vad problemet är och faktiskt förändra saker och ting, säger hon och fortsätter:

– Man kan inte bara lära sig att hantera sitt dåliga mönster, utan man måste försöka ändra på det. Det är skitsvårt, det förstår jag, men i grund och botten så måste man komma till den punkten där man faktiskt vill ta sig an det.

Tone Sekelius uppmanar andra som har en destruktiv relation till mat att ta problemen på allvar.

Experten: ”Var uppmärksam på hur man reagerar”

Anne-Linne Solberg, som är enhetschef på Ätstörningscentrum för barn och vuxna vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att en digital matdagbok kan vara något som hjälper både en själv och andra, men att man ska vara försiktig, oavsett om man själv delar med sig eller om man följer någon som gör det.

– Syftet är säkert jättefint, och det är många som tänker att man vill vara till hjälp när man är på väg tillbaka och har hittat en strategi för att jobba mot att bli frisk. Det är många som använder sociala medier för detta, och det är ju jättebra om man kan hjälpa någon på den vägen, säger hon och fortsätter:

– Problemet är att så snart man börjar gå in i detalj på ätande så kan det bli lite lurigt. Jag vet att många personer med ätstörningar tittar väldigt mycket på just detaljer, och tittar med lite andra ögon på sådant innehåll, vilket betyder att man är mer känslig för allt som kan trigga igång en i fel riktning.

Hon säger att röster som försöker förmedla ett friskt sätt att äta och förhålla sig till mat och vikt på, är något som behövs i sociala medier.

– Det är en viktig motvikt till mycket annan destruktiv information. Men om man själv är en person som har problem med det här, och man börjar följa en person som har haft eller har en ätstörning ska man vara väldigt uppmärksam på hur man reagerar på materialet, och om det triggar igång något i en.

Uppmaningen: Sök alltid professionell hjälp

I stället rekommenderar Anne-Linne Solberg att prata med någon man litar på om sina problem. Hon säger att det första steget om man har ett destruktivt förhållningssätt till mat och vikt, eller om man misstänker att man lider av en ätstörning, är att söka hjälp.

– Att hitta någon man litar på och våga öppna upp sig och prata om det är ett viktigt första steg. Det behöver inte innebära att den andra personen ska tvinga en att göra förändringar, men att prata om något som är svårt är bra oavsett. Då kanske den personen kan vara ett stöd vidare när det gäller vilken hjälp man ska söka, och det kan vara bra att ha en frisk person att bolla sina tankar med.

Anne-Linne Solberg understryker dock att man alltid ska söka professionell hjälp om man misstänker att man har en ätstörning.

– Om man misstänker att man har en ätstörning ska man alltid söka professionell hjälp. Men ett bra första steg kan vara att våga prata med någon man litar på om det, säger hon.