Mejla

Natasha Azarmi

De visade skillnaden mellan karaokesång och riktigt artisteri

Natasha Azarmi om tredje fredagsfinalen i ”Idol” 2020

Publicerad:
Uppdaterad:

Årets första helt och hållet livesända fredagsfinal bjöd på flera stora tolkningar.

Andra gånger kändes det som att kliva rakt in i en karaokebar.

Äntligen är allting som vanligt. I ”Idol” i alla fall.

Den tredje fredagsfinalen var den första där samtliga deltagare fick sjunga live från studion efter att flera av dem varit sjuka i, ja, ni vet vad.

En sak kan vi konstatera: det är en orädd skara som tävlar i år. I kväll tog sig idolerna an storheter som Whitney Houston, Queen, Celine Dion och Bee Gees.

Största överraskningen

Kvällens största överraskning var Niklas Hultbergs tolkning av ”Bohemian rhapsody”. Många i Aftonbladets chatt valde att jämföra den med originalet och därmed såga hans insats.

Låt oss sluta med det, att förvänta sig att någon ska komma i närheten av Freddie Mercury är både orimligt och orättvist. Men Niklas sjöng bra och bjöd på en underhållande show.

Niklas Hultberg var kvällens modigaste när han tolkade Queens ”Bohemian rhapsody”.
Foto: Annika Berglund
Niklas Hultberg var kvällens modigaste när han tolkade Queens ”Bohemian rhapsody”.

Simon Karlsson gjorde i sin tur något ovanligt i ”Idol”-sammanhang och klev upp på scen med ett eget instrument. Hans fina gitarrversion av Alicia Keys ”If I ain't got you” var både känslosam och egen. Ändå fick han kvällens hårdaste kritik.

Årets deltagare må sjunga rent, men de är betydligt sämre på att fylla låtarna med något personligt. Att lyssna på deras tolkningar känns ibland som att kliva rakt in i en karaokebar.

Och juryn har hittills inte varit mycket till hjälp. De är snälla mot de deltagare som står still i sin utveckling, men kritiserar ofta de som är på väg någonstans.

Fyra som är mina favoriter

Vilka kommer årets idoler att vara när programmet har tagit slut? Det är omöjligt att säga. Men några få stycken känns redan självklara. Nadja Holm, Affe Hagström, Nova Luther och Caspar Camitz har alla en utstrålning som klättrar rakt ut ur tv-rutan. Och ett artistiskt id som kan ta dem till landets största scener.

I kväll var det i slutändan Maya Arctaedius som fick lämna tävlingen. Efter coronaveckorna får vi hoppas att ”Idol” inte behöver tacklas med ännu ett ihärdigt problem – ska alla coola tjejer behöva åka innan de mediokra killarna i år igen?

Av: Natasha Azarmi

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN